Warmtenet Tilburg

Tekst

Ons warmtenet (ook bekend als stadsverwarming) in Tilburg is onderdeel van het grootste warmtenet van Ennatuurlijk: warmtenet Midden- en West-Brabant. Op dit warmtenet zijn in totaal 51.000 huishoudens en 355 bedrijven in Breda, Tilburg, Oosterhout, Geertruidenberg, Drimmelen en Made aangesloten. In totaal leveren we via dit warmtenet zo’n 2.400.000 GJ warmte per jaar.

Lees hier alles over het warmtenet in Midden- en West-Brabant

Media
Tekst

Waar komt de warmte in Tilburg vandaan?

Het warmtenet in Tilburg wordt op dit moment voor 91% gevoed door de RWE-centrale (ook bekend als de Amercentrale). Bij de RWE-centrale komt er veel warmte vrij bij het opwekken van elektriciteit. Uit de stoomturbine wordt een deel van deze warmte afgetapt en gebruikt om water op te warmen. Via ons warmtenet gaat dit water naar de woningen en bedrijven. Daarna gaat het afgekoelde water via een retourleiding terug en wordt opnieuw opgewarmd voor een volgende ronde. De centrale gaat stapsgewijs over op biomassa. 

Wist je dat we door ons warmtenet in 2021 79% CO2 bespaart hebben t.o.v. individuele CV-ketels op aardgas. Dat is al erg mooi, maar dat kan beter. 

Benieuwd hoe duurzaam deze warmte is en hoe we onze warmte verder gaan verduurzamen?

Bekijk hier het warmte-etiket

Tekst

Uitbreiding van ons warmtenet in Tilburg

Ook in Tilburg bekijken we waar het warmtenet uitgebreid kan worden. Bijvoorbeeld in de wijken rondom het
bestaande warmtenet of op grotere industrieterreinen. In Tilburg sluiten we in opdracht van woningcorporatie WonenBreburg 200 bestaande sociale huurwoningen in de Kruidenbuurt aan op het warmtenet. De warmteaansluiting is onderdeel van een grondige renovatie van de woningen. Ook kijken we in Tilburg samen met bedrijven op grotere industrieterreinen zoals Kraaiven en Vossenberg naar de mogelijkheden om aan te sluiten.

Uitbreiding warmtenet Tilburg

Tekst

Gas uit en warmte aan voor 200 woningen in de Kruidenbuurt

Een van de uitdagingen in de energietransitie is om bestaande bouw van het aardgas af te halen. De Kruidenbuurt in Tilburg is een wijk met jaren ’60 woningen zoals zovelen in Nederland. Maar in de warmtetransitie lopen ze voorop. 200 woningen in de Kruidenbuurt waren toe aan groot onderhoud en worden op dit moment zowel aan de binnen- als de buitenkant flink opgeknapt en energiezuiniger gemaakt.

Media
Kruidenbuurt Tilburg
Tekst

Dit moment wordt ook gebruikt om de woningen aan te sluiten op het bestaande warmtenet waardoor ze dus van het aardgas af kunnen. Door het combineren van werkzaamheden wordt de overlast voor de bewoners bovendien zoveel mogelijk beperkt. Een mooie win-winsituatie dus.  

De werkzaamheden zijn inmiddels in volle gang. Deze maand worden de warmteleidingen in de grond gelegd, zodat alle woningen de komende maanden aangesloten kunnen worden op het warmtenet. Om het project in goede banen te leiden is een goede afstemming en samenwerking tussen de woningcorporatie, nutspartijen, gemeente, de aannemers en de bewoners essentieel. 

Lees meer over dit project

Meer weten?

Onder meer Dionne van onze klantenservice helpt je graag verder.

 

085-2734567
klantenservice@ennatuurlijk.nl