Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water wordt gebruikt om huizen en gebouwen te verwarmen. Daardoor hoeft er niet meer in ieder huis een cv-ketel op aardgas te hangen. In Nederland zijn zo'n 400.000 woningen aangesloten op een warmtenet. 

Hoe werkt een warmtenet?

Op veel plekken is warmte beschikbaar. Een warmtenet wordt verwarmd met warm water dat komt van een warmtebron in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan een biomassacentrale, aardwarmte of restwarmte uit de industrie. Het warme water komt uiteindelijk via een afleverset binnen bij woningen en bedrijven en zorgt voor warmte (verwarming) en warm kraanwater om bijvoorbeeld te douchen of schoon te maken. Gebouwen die zijn aangesloten op een warmtenet hebben dus geen c.v. installatie meer en hebben geen gasaansluiting meer nodig. Via een warmtenet kunnen we  dus hele straten en wijken aardgasvrij maken. 

Warmtebron_eindgebruiker_warmte_Ennatuurlijk_0.jpg

Tekst

Warmtenetten van Ennatuurlijk

Ennatuurlijk heeft op verschillende plekken in Nederland een warmtenet. En we werken hard aan het uitbreiden van onze bestaande warmtenetten en het realiseren van nieuwe netten. Warmtenetten kunnen op veel plekken een goede oplossing zijn om meerdere woningen van het gas af te halen. Er wordt daarom geschat dat ongeveer de helft van Nederland voor 2050 aangesloten kan worden op een warmtenet. Kijk of er een warmtenet van Ennatuurlijk bij jou in de buurt ligt. 

Locaties warmtenetten 

Media
Tekst

Om onze ontvangers van lokaal opgewekte duurzamere warmte te voorzien, maken we gebruik van verschillende technieken. Zo sloten we in Maastricht een wijk met woningen en bedrijven aan op de industriële restwarmte van een papierfabriek. En in Zeewolde zorgen de koeien van boer Gert-Jan ervoor dat de biomassacentrale genoeg brandstof krijgt voor de verwarming van kraanwater en de woningen in de nabijgelegen Polderwijk. 

Tekst

Voordelen van een warmtenet

We stellen steeds hogere eisen aan comfort. Maar we willen ook het milieu zo min mogelijk belasten. Dat kan. Met duurzamere, energiezuinige en betrouwbare warmte van Ennatuurlijk. Aangesloten zijn op een warmtenet heeft een aantal voordeel: het is comfortabel, er is leveringszekerheid, het is ruimtebesparend, veilig en duurzaam. 

Voordelen van een warmtenet

Media
Tekst

Warmte voor de toekomst

Warmtenetten vormen een belangrijk oplossing voor de verduurzaming van de bebouwde omgeving. In het klimaatakkoord staat dat het doel is om voor 2030 1,5 miljoen woningen van het aardgas af te halen. Ongeveer de helft daarvan moet verwarmd worden door een warmtenet. Warmtenetten zijn dus een belangrijk onderdeel van de energietransitie.

Meer over warmte in de energietransitie

 

Tekst

Ons Blad - magazine EnnatuurlijkLees alles over warmtenetten in Ons Blad

Alles weten over warmte, warmtenetten en de energietransitie? Je leest het in Ons Blad. 

Bekijk Ons Blad