Warmtenet Breda

Ons warmtenet (ook bekend als stadsverwarming) in Breda is onderdeel van het grootste warmtenet van Ennatuurlijk: warmtenet Midden- en West-Brabant. Op dit warmtenet zijn in totaal 46.000 woningen en 375 bedrijven in Breda, Tilburg, Oosterhout, Geertruidenberg, Drimmelen en Made aangesloten. In totaal leveren we via dit warmtenet zo’n 2.700.000 GJ warmte per jaar.

 

Waar komt de warmte in Breda vandaan?

Ennatuurlijk_warmte_etiket_MIDDENENWESTBRABANt.jpgWij geven u graag inzicht in de duurzaamheid van onze warmtenetten. Op het warmte-etiket kunt u in één oogopslag zien welke warmtebronnen Ennatuurlijk gebruikt en hoe duurzaam het betreffende warmtenet in 2019 was. Het warmtenet in Breda wordt op dit moment voor 83% gevoed door de RWE-centrale (ook bekend als de Amercentrale). Bij de productie van elektriciteit komt veel warmte vrij. Een groot deel van die warmte - die anders zou worden weggekoeld - wordt door ons ingezet voor verwarming.

Lees meer over het warmtenet Midden- en West-Brabant 

Download het warmte-etiket 2019

 

Aanleg Warmtesingel Breda

Warmtenet Breda warmtesingel Ennatuurlijk (2).jpg

Ennatuurlijk is in januari 2020 gestart met de aanleg van Warmtesingel Breda. Dit is een vijf kilometer lange leiding die het warmtenet aan de ene kant van de stad op termijn verbindt met het warmtenet aan de andere kant. Het investeringsbesluit voor fase één van het project, de aanleg van de leiding van Lunnetstraat (NAC stadion) tot Middellaan, is inmiddels genomen. Hiermee kunnen potentieel vijfduizend woningen en honderd bedrijven duurzame warmte ontvangen. Bijna twintig procent van de Bredase huishoudens is al aangesloten op het warmtenet van Ennatuurlijk. De warmte is afkomstig van de RWE-centrale in Geertruidenberg. In de centrale wordt elektriciteit opgewekt waarbij veel warmte vrijkomt. Een groot deel van die warmte, die anders zou worden weggekoeld, wordt gebruikt voor de verwarming van huizen en bedrijven in Breda, Tilburg, Oosterhout en Made.

Lees verder

De toekomst van het warmtenet in Breda

Toekomst van het warmtenet in Midden-West-Brabant_LinkedIn_Tekengebied 1.pngHet warmtenet (stadsverwarming) in Breda vervoert warmte, die afkomstig is van de RWE-centrale, voor ruimteverwarming en warm kraanwater. De Rijksoverheid werkt op dit moment aan wetgeving die van invloed kan zijn op de levering vanuit de RWE-centrale. Afhankelijk van de invloed die deze wetgeving heeft, zijn er verschillende alternatieven voorhanden om de levering van warmte aan onze klanten te waarborgen.  Ennatuurlijk deelt graag haar toekomstvisie op het warmtenet in de regio.​ Download de notitie

 

 

Warmte voor het nieuwe Vitalis College in Breda

Quote curio.JPGCurio verzorgt beroepsopleidingen en heeft 27 scholen in West-Brabant.  Het nieuwe Vitalis College in Breda, onderdeel van Curio, krijgt warmte van Ennatuurlijk. Rien Kouters is projectmanager bij het facilitair bedrijf van Curio.“Duurzame warmte is voor ons een must. Voor de verwarming van onze scholen hebben we twee keuzes: een warmtepomp of warmte van Ennatuurlijk. Acht scholen zijn al aangesloten op het warmtenet, waaronder drie nieuwbouwlocaties. In ons voorlaatste project hebben we deze keer gekozen voor een luchtwarmtepomp, zodat we daar ook ervaring mee opdoen.”

Om de beste keuze voor het Vitalis College te kunnen maken zette Rien de voor- en nadelen van beide alternatieven op een rij. “De luchtwarmtepomp is energiezuinig en is eigendom. De leverancier van de pomp kon echter niet met zekerheid zeggen hoeveel geluid de installatie op het dak zou gaan maken. Het Vitalis College staat midden in een woonwijk en de huizen staan vlakbij, dat risico konden we niet nemen.”

“Met het warmtenet van Ennatuurlijk hadden we al goede ervaringen. De warmtelevering is onderhoudsvrij en storingsvrij, wat erg belangrijk is voor ons. Het enige aandachtspunt is de bron van de warmte. De RWE-centrale in Geertruidenberg was altijd een steenkolencentrale en dus niet duurzaam. Maar toen Ennatuurlijk vertelde dat
de centrale stapsgewijs overgaat op biomassa, tot 100% in 2025, was ik om. Dat gaat de goede kant op.”

 

Vragen of contact

Heeft u vragen over warmte, uw aansluiting of andere zaken. Dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice . Bent u een zakelijke klant of heeft u interesse in een aansluiting op ons warmtenet? Neem dan contact op met onze zakelijke klantenservice. Zij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur via 085-2734559 of zakelijke-klantenservice@ennatuurlijk.nl.