Aardwarmte voor Best en Eindhoven

Tekst

Aardwarmte. Dat is overal. Dus ook in Best en Eindhoven. Met aardwarmte kunnen we huizen en kantoren verwarmen op een duurzame manier. Duurzaam, omdat er nauwelijks CO2  bij vrijkomt. Circulair, omdat je water oppompt en weer terugvoert. En omdat je niet afhankelijk bent van het weer, zoals bij wind- en zonne-energie, is het bovendien betrouwbaar en voorspelbaar. Het is een mooi en goed alternatief voor gas. De vraag is echter of de ondergrond in Best en Eindhoven geschikt is om warmte uit de bodem te kunnen halen. Voor het antwoord op die vraag ‘duiken’ we de grond in voor een seismisch onderzoek.  

Tekst

Aardwarmte, wat is dat? 

Aardwarmte is warmte uit de ondergrond die je kunt gebruiken voor verwarming van huizen, zwembaden, kassen en industrie. Hoe dieper je de grond in gaat, hoe warmer het wordt. In een put wordt het warme water uit de ondergrond opgepompt, de warmte haal je eruit en met een tweede put wordt het afgekoelde water weer teruggepompt in de ondergrond, waar het weer opwarmt.

Meer weten over aardwarmte

Tekst

Seismisch onderzoek … wat is dat?  

Kort gezegd betekent dit dat we kunstmatig opgewekte golven de grond in sturen. De diverse aardlagen kaatsen die golven terug. Deze golven worden opgevangen door geofoons in de grond en leveren zo een schat aan gegevens waarmee we een beeld krijgen van de ondergrond.  

Hoe gaan we dat in Best en Eindhoven doen?

Linker kolom

In Best en Eindhoven starten we op 12 mei om over een lengte van 7,5 kilometer geofoons te plaatsen: ongeveer 1.500 stuks. Geofoons zijn klein, 13 x 4 cm. Met een speciaal voertuig, een E-vib, creëren we vervolgens trillingen. De geofoons vangen deze op, waarmee we een beeld van de ondergrond krijgen. Na analyse van de data weten we of de ondergrond geschikt is voor de winning van aardwarmte. En of we in de toekomst de huizen in Best en Eindhoven met aardwarmte kunnen verwarmen. 

Rechter kolom

Linker kolom

Waar in Best en Eindhoven vindt het seismisch onderzoek plaats? 

Het onderzoek loopt langs een 7,5 kilometer lange lijn die parallel loopt aan de spoorlijn, vanuit het centrum in Eindhoven richting Best. De route loopt voornamelijk door openbaar terrein en de geofoons worden veelal in de groenstrook geplaatst. De gestreepte oranje lijn op het kaartje geeft de route aan. 

 

Rechter kolom
Aardwarmte in Best en Eindhoven
Tekst

Merk je er iets van? 

Die kans is klein. Wellicht zie je de E-vib rondrijden. De E-vib is vergelijkbaar met speciale voertuigen zoals gebruikt bij groenwerkzaamheden. We meten bij voorkeur ’s nachts, omdat ruis van de omgeving impact heeft op de metingen: dit betekent dat er (zeer) beperkte geluidsoverlast kan zijn van het voertuig in de nacht. Het voertuig legt zo’n 1 km per nacht af, dus zal niet lang in de buurt zijn. Na 7-9 dagen is de meting klaar, we halen de geofoons weer uit de grond en laten alles netjes achter. We kiezen voor deze manier van onderzoek omdat dit een lichte methode is en daarmee geschikt voor stedelijk gebied, zoals Best en Eindhoven.

Tekst

Meer info en contact 

Heb je vragen of wil je meer weten. Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.

Naar de veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet bij neem dan contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag verder. 

Wat vind jij van Aardwarmte voor Best en Eindhoven

Wat vind jij van Aardwarmte voor Best en Eindhoven

Bedankt voor het geven van jouw waardering!
Deze staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door een van onze website beheerders.
Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.

Sluit dit venster