Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water wordt gebruikt om huizen en gebouwen te verwarmen. Daardoor hoeft er niet meer in ieder huis een cv-ketel op aardgas te hangen.

Hoe werkt een warmtenet?

Op veel plekken is warmte beschikbaar. Een warmtenet wordt verwarmd met warm water dat komt van een warmtebron in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan een biomassacentrale, aardwarmte of restwarmte uit de industrie. Het warme water komt uiteindelijk via een afleverset binnen bij woningen en bedrijven en zorgt voor warmte (verwarming) en warm kraanwater om bijvoorbeeld te douchen of schoon te maken. Gebouwen die zijn aangesloten op een warmtenet hebben dus geen c.v. installatie meer en hebben geen gasaansluiting meer nodig. Via een warmtenet kunnen we  dus hele straten en wijken aardgasvrij maken. 

 

Warmtebron_eindgebruiker_warmte_Ennatuurlijk_0.jpg

Ennatuurlijk heeft op verschillende plekken in Nederland een warmtenet. En we werken hard aan het uitbreiden van onze bestaande warmtenetten en het realiseren van nieuwe netten. Warmtenetten kunnen op veel plekken een goede oplossing zijn om meerdere woningen van het gas af te halen. Er wordt daarom geschat dat ongeveer de helft van Nederland voor 2050 aangesloten kan worden op een warmtenet. Kijk of er een warmtenet van Ennatuurlijk bij u in de buurt ligt. 

Locaties warmtenetten 

Om onze ontvangers van lokaal opgewekte duurzamere warmte te voorzien, maken we gebruik van verschillende technieken. Zo sloten we in Maastricht een wijk met woningen en bedrijven aan op de industriële restwarmte van een papierfabriek. En in Zeewolde zorgen de koeien van boer Gert-Jan ervoor dat de biomassacentrale genoeg brandstof krijgt voor de verwarming van kraanwater en de woningen in de nabijgelegen Polderwijk. 

Voordelen van een warmtenet

We stellen steeds hogere eisen aan comfort. Maar we willen ook het milieu zo min mogelijk belasten. Dat kan. Met duurzamere, energiezuinige en betrouwbare warmte van Ennatuurlijk. Aangesloten zijn op een warmtenet heeft een aantal voordeel: het is comfortabel, er is leveringszekerheid, het is ruimtebesparend, veilig en duurzaam.

Voordelen van een warmtenet