Tekst

Ons warmtetarief hangt af van de kosten die wij hebben voor de inkoop, productie en levering van warmte. Aan het eind van ieder jaar kopen we zo in dat we voor het volgende jaar een vast tarief kunnen bieden. Vanuit de wet zijn er regels waar ons tarief aan moet voldoen; zo geldt voor warmte het zogeheten niet-meer-dan-anders-principe. Dat betekent dat huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet gemiddeld niet meer betalen dan huishoudens met verwarming op gas. Het maximale tarief dat warmteleveranciers mogen vragen wordt ieder jaar in december vastgesteld door de ACM, de Autoriteit Consument & Markt. De ACM baseert dat tarief op de gasprijzen die per 1 januari gelden voor een vast contract van één jaar. 

Media
Tekst

Je tarief bekijken

Je kunt je tarief voor 2024 terugvinden in je persoonlijke account op Mijn Warmte

 

Naar Mijn Warmte

Tekst

Wat verandert er in 2024? 

 • Het prijsplafond geldt niet meer 
  In 2024 is er geen prijsplafond meer. Je betaalt voor je volledige verbruik het GJ- tarief van Ennatuurlijk. Dat tarief ligt onder de plafondprijs van 2023.
   
 • Het GJ-tarief is lager
  In 2024 ligt het GJ-tarief van Ennatuurlijk fors lager dan dat in 2023. Het ligt ca. 3,5% onder de plafondprijs. Dit komt omdat de prijzen van energie gedaald zijn waardoor wij minder kosten maken voor produceren en inkopen van warmte.
   
 • De vaste kosten stijgen
  in 2024 zijn de vaste kosten hoger dan in 2023. Dat heeft te maken met de gestegen kosten voor materiaal en loon. 

 

Tussentijdse tariefswijziging na herstelbesluit ACM 

Op donderdag 27 juni heeft de ACM een herstelbesluit voor onder andere de vaste kosten van warmte voor 2024 genomen. Aanleiding hiertoe is dat de ACM een verkeerde berekening heeft gemaakt bij het bepalen van het maximumtarief voor de vaste kosten warmte. Dit heeft tot gevolg dat Ennatuurlijk de warmtetarieven aanpast. Daarover lees je hieronder meer.
 

 • Waarom wordt het tarief voor vaste kosten verlaagd?
  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een herstelbesluit genomen over het maximumtarief voor het vastrecht voor warmte. Met het herstelbesluit verlaagt de ACM het maximumtarief voor het vastrecht voor alle huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet. Het gaat om een verlaging van maximaal € 36,00 (inclusief btw) per jaar. Deze verlaging geldt vanaf 1 januari 2024.

  Aanleiding voor het herstelbesluit is een onjuiste invoer in het rekenbestand waarmee de ACM het maximumtarief voor het vastrecht had bepaald. Warmteleveranciers mogen zelf hun tarieven bepalen, maar mogen nooit méér vragen dan het maximumtarief dat is vastgesteld door de ACM. Warmteleveranciers die dit jaar een vastrecht rekenden dat hoger is dan het aangepaste maximumtarief moeten hun tarief met terugwerkende kracht verlagen tot het herstelde maximumtarief. Bron: ACM neemt herstelbesluit over maximumtarief vastrecht warmte | ACM.nl.
   
 • Waarom wordt het GJ-tarief verhoogd? 
  Het verlagen van de vaste kosten voor de meeste klanten van Ennatuurlijk heeft een grote impact op onze bedrijfsvoering, omdat onze kosten gelijk blijven en de inkomsten hierdoor dalen. We hadden onze tarieven voor 2024 zo scherp en laag mogelijk vastgesteld. Om een betrouwbare warmtelevering te bieden, veranderen we ons variabel tarief. Dit nieuwe tarief geldt vanaf 1 september 2024 tot en met 31 december 2024. Deze aanpassing is nodig om onze diensten op het gewenste niveau te blijven leveren.   
   
 • Moet ik mijn voorschot aanpassen of controleren?
  Dat is niet per se nodig. De totale warmtekosten zullen als gevolg van deze wijzigingen voor jou als klant nagenoeg gelijk blijven. Daarom is het niet nodig om je voorschotbedrag aan te passen. Wil je toch zekerheid? Controleer dan na 1 september jouw voorschot via Mijn Warmte
   
 • Waar kan ik mijn nieuwe tarieven zien?
  Met ingang van 1 september kun je de nieuwe tarieven inzien door in te loggen op je persoonlijke pagina op www.mijnwarmte.nl. Heb je nog geen account? Dan kun je deze aanmaken met het e-mailadres dat bekend is in onze administratie. Lijkt je e-mailadres niet bekend te zijn? Neem dan even contact op met onze klantenservice via 085-27 34 567. 
   
 • Ga ik door deze tariefswijziging onder de streep meer betalen?
  De totale warmtekosten zullen als gevolg van deze wijzigingen voor jou als klant nagenoeg gelijk blijven. Daarom is het niet nodig om je voorschotbedrag aan te passen. Wil je toch zekerheid? Controleer dan na 1 september jouw voorschot via Mijn Warmte.  
   
 • Tot wanneer geldt dit nieuwe tarief?
  Tot en met 31 december 2024. In december 2024 ontvang je bericht van Ennatuurlijk over de tarieven voor 2025.
   
 • Waar kan ik meer informatie vinden over het herstelbesluit van de ACM?
  Op de website van de ACM
   
 • Hoe wordt deze aanpassing van de tarieven verrekend?
  We verrekenen dit op je jaarafrekening. Heb je je jaarafrekening al ontvangen? Dan ontvang je van ons een correctie. We streven ernaar de correcties voor 1 september 2024 te maken en uit te betalen. 
Tekst

Jouw voorschot 

Op Mijn Warmte vind je alle actuele informatie over je verbruik en je maandelijkse voorschot. Door regelmatig je voorschot te controleren en eventueel aan te passen, betaal je een voorschot dat past bij je verbruik. Zo wordt de kans kleiner dat je op je jaarafrekening moet bijbetalen. 

De prijsplafondregeling is sinds 1 januari 2024 niet meer van toepassing. Dat betekent dat je voorschot berekend wordt op basis van het Ennatuurlijk-tarief. 

 Lees hier stap voor stap hoe je je voorschot aan kunt passen

Media
Media
Tekst
Het tarievenblad

Bekijk hieronder het tarievenblad. De getoonde tarieven zijn alleen van toepassing voor klanten met een standaardtarief. Voor bepaalde situaties kunnen afwijkende afspraken van toepassing zijn. Op Mijn Warmte kun je jouw tarief voor 2024 bekijken. 
 

Tarievenblad 2024*
*Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Tekst
Vragen & antwoorden 

Wil je nog meer weten over het tarief, je voorschot en aanverwante zaken? Bij vragen & antwoorden vind je veel informatie overzichtelijk bij elkaar. 
 

Vragen & antwoorden
 

Media
Media
Tekst

Meer informatie