Wat betekent de Warmtewet?
Sinds 1 januari 2014 is in Nederland de Warmtewet van kracht. De Warmtewet is in 2020 op onderdelen aangepast. Het doel van deze wet is om helderheid en bescherming te bieden aan afnemers en warmteleveranciers bij de levering van warmte en koude. Deze wet is van toepassing op consumenten en zakelijke afnemers met aansluitingen van maximaal 100 kW. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) ziet er op toe dat warmteleveranciers zich aan deze regels houden. Momenteel wordt er door de regering gewerkt aan het nieuwe wetsvoorstel: Wet collectieve warmtevoorziening.
Wat regelt de huidige Warmtewet?
In de Warmtewet staat onder andere:
- de vaststelling van de landelijke maximum tarieven voor warmte en koude. Deze maximum tarieven worden ieder jaar, aan het begin van elk kalenderjaar, opnieuw door de ACM vastgesteld. Bekijk hier de tarieven die Ennatuurlijk heeft vastgesteld.
- de financiële compensatie bij ernstige storingen.
- de meting van het energieverbruik.
- de mogelijkheid tot het voorleggen van geschillen aan de geschillencommissie.
Voorstel nieuwe Warmtewet frustreert warmtetransitie
Momenteel wordt er door de regering gewerkt aan het nieuwe wetsvoorstel: Wet collectieve warmtevoorziening. Hierin staat het voornemen om warmtenetten in de toekomst voor meer dan de helft in publieke handen te laten zijn. Met dit voornemen wil Minister Jetten zorgen dat provincies en gemeenten meer grip krijgen op de warmtetransitie. Ernst Japikse, algemeen directeur van Ennatuurlijk vreest het tegenovergestelde. “Dit gaat de warmtetransitie alleen maar vertragen."
Heb je een klacht?
Wanneer je een vraag of klacht hebt, gaan we graag met je in gesprek.
Mocht je een klacht hebben die niet naar tevredenheid is opgelost, dan kan je deze ook aan de geschillencommissie voorleggen via www.geschillencommissie.nl. Meer informatie hierover vind je ook in artikel 21 van onze algemene leveringsvoorwaarden.