Tekst

Diepte van geothermie

De temperatuur in de bodem neemt met de diepte toe: hoe dieper, hoe warmer. Er zijn twee soorten geothermie: diepe geothermie met een bron tot 4 kilometer diepte en ultradiepe geothermie met een bron tot 7 kilometer. In Nederland zijn momenteel meer dan 20 diepe geothermiebronnen operationeel. 

Voordelen van geothermie

Een belangrijk voordeel van geothermie is dat het een lokale, duurzame en hernieuwbare bron is. Het is een constante energiebron, omdat de warmte uit de aarde continu beschikbaar is en niet afhankelijk is van weersomstandigheden zoals zonne-energie en windenergie. Warmte uit de buurt, voor de buurt. Geothermie kan bijdragen aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en brandstoffen uit het buitenland.

Nadelen van geothermie

Een belangrijk nadeel van geothermie is dat het alleen kan worden gebruikt op locaties waar voldoende warmtebronnen aanwezig zijn. Bovendien heb je voor geothermie geavanceerde technologieën en expertise nodig. 

Geothermie van Ennatuurlijk

Ennatuurlijk is op dit moment bezig met initiatieven om geothermie toe te passen als bron van onze warmtenetten in onder meer Leeuwarden. Er zijn veel voordelen voor het gebruik van geothermie, maar het ontwikkelproces is ook complex en de investering is groot. Het is dan ook belangrijk om goed samen te werken met lokale partners en gemeentes.

 

Media
Tekst

Ennatuurlijk investeert in geothermie door overname van ECW Geoholding B.V.

Hét doel van Ennatuurlijk is om de energietransitie te versnellen. Hiervoor is bronverduurzaming en bronontwikkeling nodig. Geothermie is duurzame warmte uit diepere aardlagen en biedt enorme potentie als duurzame energiebron. Met een goede aardwarmtebron kunnen al snel 10.000 woningen van het gas af. Daarvoor is de juiste kennis en kunde nodig. Daarom is Ennatuurlijk op zoek gegaan naar partijen die deze kennis en kunde in huis hebben. ECW Geoholding B.V. past perfect. ECW Geoholding B.V. is koploper op het gebied van aardwarmte (Geothermie) in Nederland. Voor Ennatuurlijk biedt ECW Geoholding B.V. een unieke kans om naast 25 collega’s, voorzien van zeer specifieke kennis en kunde, ook een mooie klantengroep over te nemen.

Lees verder

* Foto Kenneth Stamp

Tekst

Geothermie in Leeuwarden

Geothermie is een voorwaarde voor groei van het warmtenet in Leeuwarden. Daarom is Ennatuurlijk bezig met de ontwikkeling van een geothermiebron. Hiervoor werken we samen met Shell, EBN en Bouwgroep Dijkstra Draisma. Geothermie kan een flinke bijdrage leveren om de gemiddelde CO²-reductie van 70% in 2030 te realiseren. 

Meer over Warmtenet Leeuwarden

Media
Media
Tekst

Onderzoek naar geothermie in Best en Eindhoven

Ook in Best en Eindhoven onderzoeken we of de ondergrond geschikt is om warmte uit de bodem te kunnen halen. Voor het antwoord op die vraag ‘duiken’ we de grond in voor een seismisch onderzoek.  

Lees verder