Wat is Warmte-koudeopslag (WKO)
De basis van een warmte- en koudeopslagsysteem bestaat uit een aantal warme en koude grondwaterbronnen. Deze bronnen bevinden zich op een diepte van ongeveer 80 meter onder de grond. Het grondwater wordt hier aan de boven- en onderkant begrensd door een laag klei. Ideale omstandigheden om koude en warmte vast te houden. Het water neemt de temperatuur van de bodemwarmte over. Met warmte-koudeopslag, of WKO, maken we gebruik van deze bodemwarmte om grotere gebouwen te verwarmen én te koelen. Denk aan appartementencomplexen, kantoorpanden, ziekenhuizen en industriële bedrijven.
Hoe werkt een WKO installatie?
In de zomer pompt het systeem het water uit de koude bron op en geeft het water de koude af aan het gebouw. Vervolgens gaat dat water de warme bron in. In de winter werkt het systeem de andere kant op. Dan wordt het warme water opgepompt om zijn warmte af te geven, en wordt het weer naar de koude waterbron geleid. Het water uit de warme bron wordt met een warmtepomp opgewarmd tot 55 °C en eventueel met een ketel bijverwarmd, zodat ruimteverwarming en warm kraanwater in de woningen en bedrijven mogelijk zijn.
Voorbeeld van een WKO systeem
In de Bossche wijk Hinthamerpoort worden zo'n 450 appartementen verwarmd met aquathermie via een warmte- en koudeopslagsysteem. Het warme water (van ongeveer 15⁰C) van het nabijgelegen oppervlaktewater wordt in de zomer opgeslagen in de bodem. Dat water wordt uit de bron opgepompt en door een warmtepomp verwarmd naar 70 graden. Dit warme water gebruikt men om de appartementen te verwarmen.