Tekst

Roger en Judith Fleischeuer uit Sittard willen de wereld beter achterlaten voor hun kinderen en eventuele kleinkinderen. Daarom maken ze hun woning helemaal energiezuinig en stappen ze over van aardgas naar warmte via het warmtenet. Als bewoners van een proeftuin Aardgasvrije Wijken werd ze dat extra makkelijk gemaakt. 

Tekst

Roger Fleischeuer houdt van aanpakken. “Als je kijkt hoe we met de wereld omgaan, en naar het klimaat en de coronacrisis, dan zet dat je aan het denken. Daarom willen we alles doen wat we kunnen om ons steentje bij te dragen aan een betere wereld. Toen we in 2018 hoorden dat onze wijk Limbrichterveld een proeftuin werd en er subsidies waren om je huis aardgasvrij te maken, hoefden we niet lang na te denken.”

Media
Tekst

Goed geïnformeerd

Op wijkbijeenkomsten en in de modelwoning in Limbrichterveld heeft hij zich van tevoren goed laten informeren. “We konden kiezen uit een  aansluiting op het warmtenet van Het Groene Net, een warmtepomp of niets doen. Die warmtepomp was voor ons veel te duur. Wanneer we kozen voor een aansluiting op het warmtenet zouden de maandlasten ongeveer gelijk blijven. Ik ben ook zelf gaan kijken in de biomassacentrale waar we
warmte van gaan krijgen. Ik was blij dat ‘onze’ biomassacentrale onbruikbaar snoeihout uit de omgeving gebruikt.”

Een goede keuze

Inmiddels is hun woning al helemaal voorbereid op de overstap. De hele woning is geïsoleerd - die klus gunden Roger en Judith aan lokale ondernemers - en ook de elektrische kookplaat is geïnstalleerd. “De overstap komt ons ook goed uit, omdat onze cv-ketel aan vervanging toe is. Of we nu investeren in een aansluiting op het warmtenet of in een nieuwe cv-ketel maakt ons niet uit. En voor de omvormer die in plaats van de cv-ketel komt, krijgen we zelfs subsidie. We hebben een goede keuze gemaakt.”

 

Tekst

Meer lezen? Download ons magazine

Wil je meer lezen over warmte, de warmtetransitie en lokale energie? 

Download ons magazine

Media
Magazine Doorpakkers