Tekst

Nieuwe woningen bouwen kent vele uitdagingen in deze tijd. Kiezen voor een toekomstbestendig energieconcept voor je project is er daar één van. In dit blog vertelt Key Accountmanager Ijen Kiekebosch over de dilemma’s van projectontwikkelaars, hun zoektocht naar het beste energieconcept voor hun project en wat Ennatuurlijk daarin kan betekenen.

Tekst

Ijen: “We spreken veel ontwikkelaars en veel gemeenten. Bouwen is tegenwoordig aanzienlijk complexer dan vroeger. De materiaalkosten zijn flink gestegen, de arbeidsmarkt staat onder druk en ze hebben te maken met een woud aan wetten en regels, zoals de Warmtewet en de stikstofregels. Ook moet het ontwerp voldoen aan de bepalingen in het Bouwbesluit, waaronder ook de BENG-eisen voor energiezuinig bouwen en geluidsnormen voor installaties. En daarin zoeken ze een passend duurzaam energieconcept voor hun project. Een oplossing waar ze van op aan kunnen met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Er bestaat niet zoiets als een standaardoplossing. Een passend energieconcept vinden is een puzzel die al begint op de tekentafel. Samen met de energieadviseur van de projectontwikkelaar werken we dat concept stap voor stap verder uit.”
Stap voor stap naar een energieconcept op maat

Tekst

Kiezen voor bewezen warmte- en koudetechniek

“Zekerheid speelt een belangrijke rol. Als alternatief voor verwarming op aardgas worden veel nieuwe duurzame technieken ontwikkeld. Een projectontwikkelaar wil in onze ervaring het liefst het zekere voor het onzekere nemen. En dat betekent een techniek die zich in de praktijk bewezen heeft. In kleine projecten wordt vaak gekozen voor individuele warmtepompen. In grotere projecten heeft een collectieve oplossing voordelen. Denk daarbij aan warmte-koudeopslag (WKO), een collectieve luchtwarmtepomp of een aansluiting op een warmtenet.”

Media
Tekst

“Al vanaf 50 woningen hebben wij een interessante oplossing”

Tekst

Voordelen (kleinschalige) collectieve energie-oplossingen

“Vroeger waren collectieve oplossingen pas rendabel bij ongeveer 100 woningen. Wij bieden tegenwoordig collectieve warmtepompsystemen die al interessant zijn vanaf 50 woningen. Je profiteert dan van de voordelen van een collectieve oplossing, waaronder een kleiner ruimtebeslag, minder apparatuur in en om je gebouw, een gunstigere aansluitbijdrage en meer mogelijkheden voor verdere verduurzaming en innovatie. In dichtbebouwde gebieden waar al de nodige WKO’s gebruikt worden en waar al veel leidingen in de grond liggen, is een betaalbare collectieve lucht/water-warmtepomp een uitkomst.”
 

Bekijk meer voordelen van kleinschalige collectieve oplossingen

Media
Ennatuurlijk Breda
Tekst

Aanhaken op bestaand collectief warmtenet kan ook

“Collectieve warmteoplossingen, ook de grootschalige, zijn onmisbaar in de energietransitie. Mocht er in de buurt al een groot warmtenet liggen, dan is het vaak financieel interessant om daar op aan te koppelen. Al is het maar om de piekvraag in warmte af te vangen en als back-upsysteem. Bij gebiedsontwikkeling (vanaf 1500 wooneenheden) is het sowieso slim om te kiezen voor een grootschalig collectief warmtenet en gebruik te maken van bestaande lokale warmtebronnen, zoals warmte uit de industrie of aardwarmte (geothermie). Tot 500 woningen is een kleinschalige oplossing een goede optie.”

Tekst

Maatwerk en innovatie in bewezen techniek

“Geen project is hetzelfde, elke situatie is anders. Onze engineers zetten graag hun tanden in een project, zodat energieconcepten zo goed mogelijk aansluiten op alle eisen en wensen. Ze combineren daarbij beproefde techniek met innovaties die zich al bewezen hebben in onze projecten, zoals cascadering of warmtebuffering. Daarin werken ze nauw samen met de energieadviseur van de projectontwikkelaars.”

Tekst

Bekijk onze projecten

Wil je een aantal voorbeelden van onze projecten zien?

Download ons projectenboek

of bekijk hier onze projecten

 

 

 

Media
Tekst

Alles geregeld van ontwerp tot exploitatie

“Is de keuze voor een energieconcept eenmaal gemaakt, dan gaat de aandacht van projectontwikkelaars vaak direct naar de volgende uitdaging. Wat ze van ons vragen is: zorg dat het geregeld wordt. Daar moeten ze van op aan kunnen. Ennatuurlijk is specialist in collectieve oplossingen, we weten waar we het over hebben. We hebben jarenlange ervaring in duurzamere warmte- en koude-oplossingen, beschikken over een netwerk van gerenommeerde samenwerkingspartners en zorgen ervoor dat het hele traject van ontwerp tot oplevering voor elkaar komt. Daarna nemen we de exploitatie over, waarbij we de beste service aan de klant bieden. En daar slagen we goed in: onze klantenservice scoorde de afgelopen 5 jaar gemiddeld een 8.1.”

Bekijk 5 redenen om te kiezen voor Ennatuurlijk voor jouw project

Tekst

Aantrekkelijke maandlasten voor bewoners

“Steeds meer projectontwikkelaars realiseren zich dat de verkoop- of verhuurbaarheid van vastgoed samenhangt met de energielasten voor de eindgebruiker. Hoe maak je huurders of kopers enthousiast voor je energieconcept? Voorop staat natuurlijk het leveren van comfortabele stabiele warmte en koude. Maar daarnaast worden de maandelijkse kosten voor de bewoners steeds belangrijker. Daar denken wij graag in mee. Wij hanteren in ieder geval eerlijke tarieven die al jaren onder de maximale ACM-prijs liggen.”

Zeer concurrerende aansluitbijdrage

“Maar het belangrijkste voor de projectontwikkelaar zijn de kosten. Die moeten laag blijven. Wij kunnen een zeer concurrerende aansluitbijdrage aanbieden door slim onderhoud. Daardoor zijn we in staat onze warmte- en koudesystemen langer  te exploiteren dan bijvoorbeeld standaard warmtepompen. En door een uitgekiende onderhoudsfilosofie kunnen we de investeringen over de hele looptijd laag houden en herinvesteringen vermijden. Zo bieden we de zekerheid van de beste prijs.”  

Meer weten over warmte- en koude-oplossingen?

Ijen of een van zijn collega's helpen je graag verder.