Tekst

Per 1 januari 2021 is de BENG-methodiek voor energiezuinig bouwen van kracht. Daarbij hoort ook dat je oververhitting van woningen in de zomer moet beperken. Dat kan door passieve maatregelen als zonwering of door actieve koeling. Hoe kun je aan de eisen voldoen? En hoe maak je een keuze voor koeling die ook past in je financiële plaatje?

Tekst

TOjuli

Nieuwe woningen zijn zo goed geïsoleerd dat ze warmte goed kunnen vasthouden. Dat is ideaal in de winter, maar oncomfortabel als het zomers warm is. De isolatie houdt de warmte aanvankelijk een tijd buiten de deur. Maar is de woning eenmaal opgewarmd, dan koelt het nauwelijks meer af en dat gaat ten koste van de woonkwaliteit. Binnen de BENG-methodiek moet je daarom tegenwoordig ook aantonen dat de binnentemperatuur bij zomerse hitte onder bepaalde grenswaarden blijft, de TOjuli-eis.

Media
Koude van Ennatuurlijk | Beng
Tekst

Hoe voldoe je aan TOjuli?

Bij grondgebonden woningen zijn goede buitenzonwering, zonwerend glas of dakoverstekken vaak al voldoende. Daarmee houd je de zon buiten en voorkom je grote opwarming. Je hebt dus geen apart koelsysteem nodig. Dat ligt anders bij appartementen. Deze woningen hebben in de regel grote glasoppervlakken, en weinig beschutting tegen de zon die een groot deel van de dag vaak pal op de ramen staat. Bouwkundige aanpassingen om zoninval te beperken zijn vaak duur en lastig: buitenzonwering is bijvoorbeeld gevoelig voor wind. Het halen van de TOjuli bij hoogbouw is daarom ingewikkelder.

Tekst

Actieve koeling

Als bouwkundige ingrepen geen soelaas bieden, is actieve koeling een optie. Dat kunnen individuele systemen per woning zijn, zoals een luchtwarmtepomp. Of collectieve systemen, zoals WKO’s en bodemlussen, waarmee je een groot aantal woningen kunt koelen. In appartementen hebben collectieve systemen de voorkeur. Ligt er een warmtenet in de buurt dan kan een combinatie van collectieve verwarming en koeling, bijvoorbeeld met behulp van een WKO en warmtepomp, een aantrekkelijke optie zijn. Om de TOjuli te halen is vloerkoeling aanbieden voldoende.

Wist je dat een combinatie van collectieve verwarming en koeling een gunstig effect heeft op de BENG-waarde? Lees verder

Tekst

Integraal ontwerp

De energievoorziening maakt tegenwoordig een integraal onderdeel uit van het ontwerp. En de BENG-methodiek zet hiervoor vanaf het eerste concept de kaders. Voor de keuze voor een systeem voor koeling en verwarming zullen projectontwikkelaar, architect en de installatie-adviseur dus al in een vroeg stadium bij elkaar moeten gaan zitten. Als je de energievoorziening niet gelijk in het ontwerp meeneemt, kan dat later tot extra ontwerpkosten leiden of de keuze in de energievoorziening beperken.

Tekst

Financiële plaatje

Ook de financiële kant speelt een grote rol. Een duurzame en aardgasvrije woning is kostbaar. Waar de cv-ketel een ontwikkelaar ooit gemiddeld 1200 tot 1600 euro per woning kostte, vraagt een aardgasvrije warmtepompoplossing een investering van 10.000 tot 16.000 euro. (Met deze oplossing kun je ook koelen, zonder meerkosten.) Projectontwikkelaars en met name woningcorporaties worstelen met deze initiële investering, vooral omdat ze het goedkopere segment woningen betaalbaar willen houden. Daarom kiezen ze er steeds vaker voor de energievoorziening volledig te outsourcen, bijvoorbeeld aan een warmtebedrijf. Dat kan met name bij collectieve systemen gunstig uitpakken.

Tekst

Van aanleg tot exploitatie

Door verwarming en koeling volledig bij een partner neer te leggen, slaan projectontwikkelaars twee vliegen in één klap. Ten eerste hebben ze geen omkijken naar de energievoorziening. De partner verzorgt niet alleen het ontwerp en de aanleg, maar staat ook garant voor een betrouwbare warmte- en koudelevering aan de bewoners. Ten tweede kunnen ze de initiële kosten, de Bijdrage Aansluitkosten (BAK), laag houden. De partner investeert mee en neemt een deel van de BAK voor z’n rekening. Die investering wordt deels terugverdiend via de energierekening. Een win-winsituatie.

Media
Tekst

De beste optie voor koeling

Hoe kun je voldoen aan de TOjuli-eis op een manier die past bij je kwaliteitseisen en die ook eens betaalbaar is? In gesprek met salesmanager Bob of een van zijn collega’s kun je je opties bespreken. Vul het bel-me-terug-formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Bel me terug