Tekst

Op 1 mei 2020 hebben veel gemeenten een aanvraag gedaan voor de subsidie proeftuinen aardgasvrije wijken. Voor veel bestaande wijken is de aanleg van een warmtenet een logische keuze. Er zijn weinig aanpassingen achter de voordeur nodig, het is een goede oplossing voor slechter te isoleren woningen en het biedt de mogelijkheid om meerdere duurzame bronnen te koppelen om een optimale warmtemix toe te passen. Bovendien kunnen de bronnen later aangepast worden als er duurzamere alternatieven zijn. Maar wat is de juiste keuze voor een warmtenet? Welke warmtebronnen zijn beschikbaar of zijn te combineren? Hoe zorgt u dat de keuze toekomstbestendig is? En misschien wel het belangrijkste, hoe maken we het betaalbaar voor iedereen. Dat zijn de vraagstukken waar gemeenten zich over buigen.  
 

Ennatuurlijk denkt met u mee 

Bij Ennatuurlijk werken wij dagelijks aan de ontwikkeling van warmtenetten met diverse duurzame warmtebronnen zoals geothermie en aquathermie. Onze kennis van deze technieken en hoe een warmtenet ontwikkeld wordt stellen wij daarom graag ter beschikking aan de proeftuinen. 

Tekst

Doel van het programma
aardgasvrije wijken 

Het doel van het Programma Aardgasvrije wijken is om kennis op te bouwen over hoe bestaande huizen en gebouwen aardgasvrij gemaakt kunnen worden. Het streven van het programma is om zo in 2030 (al over 10 jaar!) 1,5 miljoen bestaande huizen en gebouwen aardgasloos te verwarmen of klaar te hebben om van het aardgas af te gaan. In 2050 is het doel om alle huizen en gebouwen zo goed mogelijk geïsoleerd te hebben en verwarmd te laten worden door een duurzaam warmte-alternatief.  

Media
Tekst

Bij de eerste ronde in 2018 zijn 27 proeftuinen geselecteerd voor de subsidie, na de zomer van 2020 wordt bekend welke aanvragen voor de tweede ronde zijn geselecteerd. Om zoveel mogelijk kennis op te doen voor andere wijken wordt een gevarieerde groep van wijken geselecteerd: groot en klein, landelijke en stedelijk en verschillende warmtebronnen.

Media
Tekst

Hulp bij de realisatie van een proeftuin 

Kunt u hulp gebruiken bij de realisatie van een proeftuin? En heeft u behoefte aan een professionele marktpartij om gezamenlijk mee de proeftuin te ontwikkelen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Ook bij projecten die niet worden geselecteerd voor de subsidie of bij andere duurzame initiatieven werken wij graag mee aan oplossingen.  

Meer weten over warmte-oplossingen?

Ijen of een van haar collega's helpen je graag verder.