Lekker zwemmen met duurzamere warmte in Zwembad Sonsbeeck Breda
De grote cv-ketels van zwembad Sonsbeeck in Breda zijn bijna aan het einde van hun Latijn. Een mooi moment om het zwembad op een duurzamere manier te gaan verwarmen. Na een gedegen analyse van de alternatieven, koos de gemeente Breda voor warmte van Ennatuurlijk.
Gemeente Breda wil in 2044 energieneutraal zijn. Aan adviseur Niek Daamen de taak om het gemeentelijke vastgoed te verduurzamen. Daarbij hanteert hij twee uitgangspunten: “We hebben te maken met belastinggeld, dus we willen alles zo kostenefficiënt mogelijk doen. En bij de verduurzaming volgen we het principe van de Trias Energetica. We kijken dus eerst waar we energie kunnen besparen en de resterende energievraag vullen we zoveel mogelijk in met duurzame energiebronnen.”
Warmtenet met een goede businesscase
Bij zwembad Sonsbeeck wist Niek de energievraag flink te verlagen met onder meer het afdekken van het buitenbad, zonnepanelen en een zuinige afstelling van de installaties. Voor vervanging van de gasgestookte cv-ketels waren er twee geschikte opties. “De eerste was een warmtepomp, maar die optie voldeed niet aan onze investeringseisen. Met een aansluiting op een warmtenet konden we wel een goede businesscase maken.”
Aansluiten op de nieuwe Warmtesingel
Zwembad Sonsbeeck krijgt een aansluiting op de Warmtesingel, een uitbreiding van het bestaande warmtenet dat nog in aanleg is. Eind 2023 komt het tracé in de buurt en krijgt Sonsbeeck een eigen aftakking. “We wachten daar graag op”, vertelt Niek. “Alleen konden we niet het risico nemen dat onze oude cv-ketels zouden uitvallen. Want bedrijfszekerheid staat voorop in een zwembad; binnen moet het altijd lekker warm zijn voor de bezoekers. Gelukkig waren er cv-ketels vrijgekomen bij de verduurzaming van zwembad De Wisselaar waar we een warmtepomp plaatsten. Die cv-ketels gebruiken we nu zolang in zwembad Sonsbeeck. Dat kwam dus prima uit.”
Meer lezen? Download ons magazine
Wil je meer lezen over warmte, de warmtetransitie en lokale energie?