Met aardwarmte maken we een boppeslach in de energietransitie
Leeuwarden voelt zich gezegend. Aan de rand van de stad gaat een groot aardwarmte project van start. Beleidsadviseur bij de gemeente Leeuwarden Gerk Jan Kuipers: “Met aardwarmte en een collectief warmtenet kunnen we ook de oude wijken duurzaam verwarmen. Een gouden kans!”
Leeuwarden is altijd al koploper geweest in duurzaamheid. Gerk Jan: “De mogelijkheid om aardwarmte te gebruiken is ons in de schoot geworpen. De Friese Bouwgroep Dijkstra Draisma vroeg acht jaar geleden toestemming voor onderzoek naar een warmtebron op 2,7 kilometer diepte. Dat groeide uit tot een innovatief aardwarmteproject waarin ook Shell, Ennatuurlijk en Energie Beheer Nederland (EBN) samenwerken. Als de proefboringen deze zomer naar wens verlopen, kunnen we een ‘boppeslach’ maken in de energietransitie van onze stad.”
Oude wijken
Welke wijken het meest geschikt zijn voor aardwarmte, is nog niet vastgelegd. “Maar we denken vooral aan de dichtbebouwde wijken in de stad. De temperatuur van aardwarmte is zo hoog dat we daarmee ook oude, minder goed te isoleren woningen en bedrijfspanden in de oude stad op een duurzame manier lekker warm krijgen. Zonder dit project zouden we een stuk slechter in de wedstrijd staan.”
Positief signaal
Het idee is om met aardwarmte eerst het bestaande warmtenet in De Zuidlanden en een aantal grote zakelijke klanten te vergroenen. “Tegelijk willen we kijken hoe we het net stukje bij beetje kunnen uitbreiden, zodat we ook Camminghaburen kunnen vergroenen en andere wijken kunnen aansluiten. Het grootste probleem daarbij is niet de techniek, maar hoe we de bewoners meekrijgen: veel bewoners zijn nog totaal niet met ‘aardgasvrij’ bezig. Een groot aantal bedrijven vervullen een voortrekkersol: zij hebben al toegezegd dat ze meedoen. Dat is een positief signaal naar de stad.”