Tekst

Warmtebedrijf Ennatuurlijk en PRO6 managers hebben de handen ineengeslagen om samenwerking binnen de warmtebranche energiek, efficiënt en gelijkwaardig te maken. Niet meer ‘u roept, wij draaien’, maar samen keuzes maken, afstemmen en de schouders eronder zetten. Samen bijdragen aan een duurzamer Nederland. Dat vereist een andere manier van denken, maar vooral ‘de wil’ om te veranderen. In gesprek met Patrick Scholten, Manager Realisatie bij Ennatuurlijk, en Harry op ’t Ende, partner bij PRO6 managers, over dit uitdagende project.

"We moeten leren loslaten en durven vertrouwen op elkaar.”

Tekst

Patrick trapt af: “In onze huidige manier van werken, besteden we veel tijd en energie aan het overtuigen van de ander. Daarnaast zijn we continu bezig om elkaar te controleren, aan te sturen en te informeren. Wanneer er iets mis gaat, wordt als eerste de overeenkomst met onderliggende artikels erbij gepakt om aan te tonen dat de ander dit vooral moet oplossen en betalen. Ook bij Ennatuurlijk houden we op dit moment nog heel graag de controle. We staan het liefste met onze oranje jas aan de sleuf om te controleren of de aannemer zijn werk wel goed heeft gedaan.

Media
Patrick Scholten Ennatuurlijk
Tekst

Als ik naar onze branche kijk, zijn wij hier helaas geen uitzondering in. Persoonlijk geloof ik niet dat deze manier van samenwerken toekomstbestendig is. Gezien de energietransitie en de omvang van het werk dat daaruit voort gaat komen moeten we op korte termijn flink opschalen. Efficiënt en op een leuke, gelijkwaardige manier samenwerken is dan een must. Evenals leren loslaten en durven vertrouwen op elkaar.”

Tekst

En dat is precies de reden waarom Ennatuurlijk de hulp heeft ingeroepen van PRO6 managers. Ergens in zijn loopbaan kwam Harry erachter dat het binnen projecten voor 80% draait om samenwerken en 20% gaat over de inhoud. “Een belangrijk gegeven, dat we sinds een aantal jaar ook doorvoeren binnen PRO6 managers. Toen ik dat tijdens het kennismakingsgesprek vertelde aan Patrick, was hij meteen enthousiast. Het was dan ook zijn voorstel om met een blanco vel van start te gaan om de samenwerking van teams nu en in de toekomst vorm te geven.”

“Dat klopt. Als manager realisatie ben ik verantwoordelijk voor de realisatie van alle nieuwe projecten die worden uitgevoerd. Samenwerking en dynamiek tussen onze medewerkers en externe partijen is van essentieel belang om succesvol te kunnen zijn en blijven in de projecten die we uitvoeren.”

Niet alleen Patrick is enthousiast. Na het schrijven van een plan om aan te tonen wat ze willen bereiken met dit project, is ook de directie van Ennatuurlijk enthousiast. Er wordt goedkeuring en budget gegeven om dit plan verder uit te werken. Een belangrijke eerste mijlpaal van ‘Ketendoel projectpartners’.

Tekst

Wat houdt het project in?

“Ons ultieme doel is een volledig geïntegreerd team dat effectief en efficiënt samenwerkt. Zonder dubbelingen. En in een samenwerking die beide partijen ook echt willen. We starten met een demo-project met aannemer Siers. Daar hebben we in het verleden al veel en op een fijne manier mee samengewerkt. Het vertrouwen in elkaar is er al.

In het voortraject stellen we gezamenlijk de voorwaarden van de samenwerking op. Zaken die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: hoe we willen samenwerken, waar liggen de risico’s, welke rol pak je op en welke verantwoordelijkheden horen daarbij. De bedoeling is dat alle partijen een gelijkwaardige rol in het project vervullen en dat elke partij hierbij zijn eigen kennis en waarde inbrengt. Pas als iedereen achter het plan staat, kan de samenwerking van start gaan.” Aldus Patrick.

Media
Tekst

Wat is belangrijk?

“We gaan een demo-project starten. Dat is een complexe opgave. Er zit echt een groot verschil met hoe we nu werken en hoe we de samenwerking in de toekomst zien. In de traditionele samenwerking bepalen vooral de opdrachtgevers hoe er gewerkt moet worden en wachten aannemers op een bestek, waar zij vervolgens een prijs voor kunnen maken. In de samenwerking zoals wij die voor ogen hebben, gaat dat niet op deze manier.

Tekst

Het is daarom belangrijk dat we Siers, en later ook andere aannemers, goed meenemen in het verhaal om de onzekerheden weg te halen. Zodat ook zij begrijpen wat belangrijk is voor Ennatuurlijk, ze op de juiste manier kunnen meebewegen en leren anticiperen op de toekomst.” Zegt Harry. Patrick: “We kunnen geen garanties voor de toekomst geven, maar wat we wel kunnen doen is transparant zijn in wat we doen en waar we mee bezig zijn. Dat heeft dus alles te maken met vertrouwen.”

Tekst

Waar zitten de knelpunten?

Harry heeft veel ervaring met dit soort projecten en is hierin resoluut: “Het gedrag. Alles valt of staat met willen, kunnen en moeten. Enerzijds de wil om te veranderen. En anderzijds met het kunnen en moeten veranderen. Daarnaast vraagt verandering om twee gelijkwaardige partners en draagvlak binnen de achterban. Kortom: het is geen verandering die je zomaar even doorvoert.”

Een andere hindernis die niet onderschat moet worden volgens Harry is het coronavirus. “De kick-off was live, maar toen kwam de tweede coronagolf. Het gevolg is dat we vrijwel alles online hebben moeten doen en dat is voor een project van deze omvang niet bevorderlijk. Lichaamstaal is belangrijk in trajecten als deze. Wat ligt gevoelig? Hoe reageren mensen op elkaar? Het is allemaal een stuk lastiger te ‘voelen’ als je niet bij elkaar zit.”

Op de vraag of ze nog op schema liggen, antwoord hij ontspannen: “Nog wel. Maar eerlijk is eerlijk: het is een sportief schema. We willen nog vier onderwerpen uitdiepen: werkprocessen, verdeling van taken & verantwoordelijkheden, risicoverdeling en de organisatiestructuur. Vooral die laatste is voor veel mensen best spannend. Als je gaat samenwerken in een geïntegreerd team heb je van alles namelijk maar één nodig. Iemand moet zijn rol afstaan. Natuurlijk is het afwachten hoe mensen daarop reageren. In die zin is het ook zeker een sociaal experiment.”

Tekst

Waar staan jullie op dit moment?

“We hebben een behoorlijke groep samengesteld met mensen van Siers en van Ennatuurlijk. Denk hierbij aan projectmanagers, engineers en inkopers. Onder begeleiding van Harry en PRO6-collega Yvonne Korver zijn we met elkaar in gesprek over ‘de zin van het project’, hoe we samen willen werken en wat er in de overeenkomst moet staan. We nemen de lessen uit een aantal bouwteam-projecten van PRO6 hierin mee als inspiratiebron en om valkuilen te vermijden.

Op dit moment staan we aan de vooravond om in kleinere groepen meer verdieping aan te brengen. Die verschillende uitkomsten gaan we vervolgens bespreken en op basis daarvan wordt de eerste tekst voor de modelovereenkomst gemaakt. Naar verwachting zal dit deze maand worden opgeleverd. Deze overeenkomst is ook direct het startschot voor de ontwerpfase van het demo-project.

Van daaruit zullen we moeten bijsturen. Het zijn kleine stappen die het verschil maken. En gedrag verander je niet van de een op andere dag. We spreken in die zin ook liever van een trektocht dan van een reis. We weten immers wel waar we heen willen, maar nog niet hoe we daar gaan komen. Avontuurlijk wordt het zeker!

Het idee is om met tussenperiodes van drie tot zes maanden nieuwe projecten op te starten waarin de lessen van de voorgaande projecten weer kunnen worden meegenomen. Op die manier is de leercurve veel steiler.”

Tekst

En in de tussentijd?

“Je moet het ijzer smeden als het heet is, dus als we het demo-project op de rit hebben, gaan we een tweede traject opstarten. De mensen die nu in het team zitten, zijn heel enthousiast over de nieuwe manier van samenwerken. Dat scheelt natuurlijk in het ‘aansteken’ van collega’s: succes is besmettelijk. Mensen worden hierdoor nieuwsgierig en willen aanhaken. Althans; dat is mijn ervaring.” Aldus Harry.

Als we Patrick mogen geloven is er ook een luisterend oor voor mensen die het lastig vinden. “Natuurlijk is het niet alleen maar positief. Er zijn ook mensen die kritische geluiden laten horen. Die zich afvragen waarom we dit doen. Daar luisteren we naar en nemen het in overweging. We betrekken heel bewust ook deze collega’s bij dit traject. Het houdt ons scherp en het voorkomt ook dat we veranderen om het veranderen.”

Tekst

Als we die glazen bol er toch even bij pakken: waar staan jullie over 2 jaar?

“Ik hoop, en verwacht, dat mensen over 2 jaar zeggen “ik snap niet dat we dit niet veel eerder hebben gedaan. Wat was hier nu moeilijk aan?!” Door de energietransitie komt er de komende jaren een enorme druk op de aannemers in de warmtebranche. Met de nieuwe manier van samenwerken hopen we dat aannemers het liefst voor Ennatuurlijk werken. Omdat ze met ons kunnen samenwerken op een energieke, efficiënte en gelijkwaardige manier.”

Kortom: als de heren en hun team slagen in wat zij voor ogen hebben, zal samenwerken nooit meer hetzelfde zijn. Dan staat samenwerking écht voor samenwerken. Voor vertrouwen en groei.