State-of-the-art warmte-engineering bij Ennatuurlijk
Warmtenetten ontwerpen, meedenken over innovatieve warmtetechnieken als geothermie en zonnethermie, en zoeken naar de beste oplossing in elke situatie. In Eindhoven en Steenwijk zorgt een team van Engineers dat Ennatuurlijk warmteoplossingen van hoge kwaliteit kan bieden.
Project engineer Joris Mestrom (26) komt net terug uit Breda waar Ennatuurlijk het bestaande warmtenet gaat uitbreiden met een vijf kilometer lange warmtesingel. Deze nieuwe hoofdleiding brengt warmte binnen het bereik van zo’n vijfduizend woningen en honderd bedrijven. Joris: “Als project engineer kijk ik samen met collega’s wat technisch mogelijk is en stem dat af met gemeente en aannemers. Ik coördineer ook het ontwerpen van de aansluitingen.” De warmtesingel is een uitdagende klus. “We leggen een warmteleiding langs de (grachten)singels in Breda. Hier en daar moest de leiding – met zo min mogelijk overlast - onder de singel of onder wegen door. Daarvoor waren wat technische oogstandjes nodig, zoals een aantal horizontaal gestuurde boringen waarvoor we drie verschillende technieken hebben moeten gebruiken.”
Technisch geweten
Het is druk op de afdeling engineering en dat zal voorlopig wel zo blijven. Warmtenetten zijn een goed alternatief voor verwarmen met aardgas. En gemeenten en woningcorporaties door heel Nederland benaderen Ennatuurlijk voor advies over de mogelijkheden voor warmte in hun gemeenten of voor uitbreiding van bestaande warmtenetten. “Onze engineers zijn het technisch geweten van Ennatuurlijk”, vertelt Patrick Scholten, manager Engineering. “De sales engineers denken met onze accountmanagers mee in de advies- en offertefase, de projectengineers ontwerpen de warmteoplossingen en begeleiden de realisatie en aansluitingen, en onze asset engineers hebben kennis van de netten en installaties die we hebben opgeleverd voor een goed onderhoud en beheer.”
Meer samenwerken
De kracht van engineering zit niet alleen in de expertise, maar ook in de hechte en gelijkwaardige samenwerking in het team en binnen het bedrijf. Patrick “Ennatuurlijk is een overzichtelijk bedrijf met korte lijnen. We vinden elkaar makkelijk, delen kennis en helpen elkaar. Het maakt ons flexibel en zorgt dat we snel kunnen schakelen. Nu de vraag naar warmte groeit, willen we voorkomen dat Ennatuurlijk evenredig meegroeit en een energiereus wordt met talloze afdelinkjes en teams, waarin deze waardevolle kwaliteiten verdwijnen. Binnen engineering vangen we de groei daarom niet op met meer engineers, maar door meer samenwerking te zoeken met externe partners.”
Unieke rol projectengineers
Waar project engineers voorheen fulltime bezig waren met een klein aantal projecten, wil Ennatuurlijk de beschikbare technische kennis en capaciteit efficiënter inzetten. Joris: “Als project engineer ben je minder in detail betrokken bij de uitwerking van het ontwerp. Je bent verantwoordelijk voor het ontwerp en draait het project op hoofdlijnen mee. Het detailontwerp wordt steeds vaker door samenwerkingspartners uitgewerkt,” Patrick: “Project engineers houden het overzicht. Ze kunnen zo meerdere projecten tegelijkertijd aansturen, waardoor we meer werk aankunnen. Als bedrijf leren we bovendien veel van samenwerken met externe partners. De ontwikkelingen in warmte gaan zo snel dat we onze eigen expertise graag verrijken met hun ervaring en kennis. Dat gaat sneller dan wanneer we alle benodigde kennis in eigen huis willen ontwikkelen.”
Aansluiting zonder overlast
De nieuwe werkwijze zorgt er ook voor dat het engineeringteam ruimte overhoudt voor innovatie. Patrick: “De grote uitdaging van de komende jaren wordt bijvoorbeeld het aansluiten van bestaande woningen op het warmtenet. Wij hebben veel ervaring met warmteaansluitingen in nieuwbouw en renovatie. Maar hoe doe je dat met bestaande woningen? Daar hebben wij - net als andere warmtebedrijven – nog niet zo veel ervaring mee. We zoeken een manier om bestaande woningen zonder overlast aan te sluiten op een warmtenet. Dus we willen bestaande gasleidingen en gasketels verwijderen, een afleverset plaatsen en warmte leveren zonder dat de bewoner zijn huis uit hoeft.”
Techniek uitvogelen
Aan Joris zal het niet liggen. “Ik ben bij Ennatuurlijk gaan werken juist omdat er zoveel uitdagingen en kansen voor groei zijn. Als afgestudeerde van de Hogeschool of Technische universiteit ben je meestal in detail of op abstract niveau bezig met het maken en uitwerken van technische ontwerpen. Omdat de project engineer bij Ennatuurlijk een andere rol heeft, ben je naast detailuitwerking ook betrokken bij gebiedsontwikkelingen, verduurzamingstrajecten en de realisatie van projecten. Interessant werk zijn lastige technische opgaven, zoals een boring onder een druk verkeerspunt door vlakbij het PSV-stadion in Eindhoven. Het is fantastisch om samen met collega's uit te vogelen hoe dat technisch kan en hoe we kunnen zorgen dat het verkeer en de omgeving daar zo min mogelijk van merkt. En om dan vervolgens in te zien dat het in de praktijk ook echt werkt. Zo kan ik me snel ontwikkelen.”
Beste van Nederland
Ennatuurlijk maakt zich op voor drukke jaren. “De engineers zijn er klaar voor”, stelt Patrick Scholten: “Met de nieuwe inrichting van de afdeling en de opgestelde verbeterplannen zijn alle ingrediënten aanwezig om ons verder te ontwikkelen tot een state-of-the-art engineeringafdeling op het gebied van warmte. We hebben mensen in huis met gigantisch veel passie, we hebben korte lijntjes, we hebben een directie die graag wil, er is enthousiasme en ondernemerschap en we hebben een aantal senior medewerkers met een schat aan ervaring die graag hun kennis delen. Ons doel: de beste warmte-engineers van Nederland zijn.”
Werken bij Ennatuurlijk?
Ennatuurlijk is altijd op zoek naar nieuw talent! Heb jij je bewezen als Engineer binnen de energietechniek? Heb jij een technische HBO of WO opleiding afgerond? Weet jij wat nodig is voor een goed ontwerp en kan je je collega’s hierin coachen? En wil jij samen met ons Nederland verder verduurzamen? Dan zijn we op zoek naar jou!