Zonder aardgas meer grip op tarieven

De warmtetarieven stijgen in 2023. Ernst Japikse, CEO van Ennatuurlijk, beseft goed dat de prijsstijging voor veel klanten grote impact zal hebben. “Dit is niet de enige kostenverhoging waar mensen mee te maken krijgen. Alles is duurder geworden. Het laatste wat ik wil is dat ze (verder) in de problemen komen of in de kou moeten zitten.”
“Onze klanten staan bij ons voorop en we doen er alles aan om energie betaalbaar te houden. Daarom stonden we voortdurend met ze in contact. We zaten klaar voor hun vragen. En we hielpen ze met het monitoren van hun verbruik, zodat we te hoge rekeningen konden voorkomen. Waar mogelijk leverden we maatwerk om lasten te verlichten. Onze prijzen bleven – zoals altijd - het hele jaar vast, zodat klanten wisten waar ze aan toe waren. En gezien de enorme prijsstijging in de gasmarkt was dat fijn”.
“Maar een hoger tarief voor 2023 konden we helaas niet voorkomen. De productie van warmte is deels afhankelijk van gas en elektriciteit. Ook de prijzen van duurzamere bronnen zoals warmte uit de industrie zijn gekoppeld, via wetgeving en subsidies, aan de gasprijs. Daarnaast heeft de hoge inflatie effect op onze kosten, bijvoorbeeld op het beheer van onze netten. Gelukkig neemt de Nederlandse overheid maatregelen om de Nederlanders te helpen. Volgend jaar geldt een prijsplafond voor warmte, waar bijna al onze klanten van profiteren."
"Maar wat echt zou helpen is als we in Nederland zo snel mogelijk van het aardgas af gaan. En als we onze energie van dichtbij halen, zodat we niet meer van het buitenland afhankelijk zijn. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van lokale duurzame bronnen zoals aardwarmte. Bij Ennatuurlijk zijn we daar al druk mee bezig, samen met gemeenten, woningcorporaties en de klant. Hoe eerder, hoe beter. Zo krijgen we weer grip op tarieven."