Energieconcepten:
De beste warmte en koude oplossing
Een gebouw of wijk duurzamer en aardgasvrij verwarmen en/of verkoelen. Of het nu gaat om nieuwbouw of bestaande bouw, elke situatie, elke locatie is anders. Met onze jarenlange ervaring en expertise werken we samen met projectontwikkelaars, woningcorporaties, gemeentes en buurtinitiatieven aan de beste oplossing voor jouw project: comfortabel, betaalbaar en betrouwbaar.
Van collectieve lucht/water-warmtepomp tot warmtenet
Onze experts regelen het voor je, met plezier. We kennen alle mogelijkheden en uitdagingen van lokale energievoorziening. En zetten al die kennis en ervaring in om jouw project te begeleiden, van advies tot exploitatie. Met jouw persoonlijke adviseur nemen we je mee langs alle keuzes op weg naar het beste resultaat - met het beste rendement. .
Collectieve lucht/water-warmtepomp
Bij een collectieve lucht-warmtepomp zijn verschillende appartementen aangesloten op één of meerdere warmtepompen. De warmte in de leidingen wordt door deze warmtepompen op de gewenste temperatuur verwarmd en naar de appartementen getransporteerd. Deze techniek kan al interessant zijn vanaf 50 woningen!
Warmte-koudeopslag (WKO)
De basis van een warmte- en koudeopslagsysteem bestaat uit een aantal warme en koude grondwaterbronnen. Deze bronnen bevinden zich op een diepte van ongeveer 80 meter onder de grond. In de zomer pompt het systeem het water uit de koude bron op en geeft het water de koude af aan het gebouw. Vervolgens gaat dat water de warme bron in. In de winter werkt het systeem de andere kant op. Dan wordt het warme water opgepompt om zijn warmte af te geven, en wordt het weer naar de koude waterbron geleid. Het water uit de warme bron wordt met een warmtepomp opgewarmd tot 55 °C en eventueel met een ketel bijverwarmd, zodat ruimteverwarming en warm kraanwater in de woningen en bedrijven mogelijk zijn.
Warmtenet
Op veel plekken is warmte beschikbaar. Een warmtenet wordt verwarmd met warm water dat komt van een warmtebron in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan warmte uit de industrie of biomassa. Het warme water komt uiteindelijk via een afleverset binnen bij woningen en bedrijven en zorgt voor warmte (verwarming) en warm kraanwater om bijvoorbeeld te douchen of schoon te maken. Gebouwen die zijn aangesloten op een warmtenet hebben dus geen c.v. installatie meer en hebben geen gasaansluiting meer nodig. Via een warmtenet kunnen we dus hele straten en wijken aardgasvrij maken.
Bekijk hier al onze warmtebronnen en technieken
Wij leveren maatwerk
Wij bieden maatwerk energieconcepten met bewezen warmte- en koudetechnologie. Concepten die het beste passen bij jouw situatie. En die jou en de eindklant de meeste voordelen bieden. Nog comfortabeler, nog duurzamer, nog betaalbaarder, nog geruislozer en met de beste service.
Voordelen van koude- en warmteconcepten van Ennatuurlijk
- We denken met je mee en leveren maatwerk
- Bewezen en betrouwbare energieconcepten
- Voordeel door efficiënte samenwerking
- De eindklanten houden we voor ogen in alles wat doen
Onze projecten
Al vanaf 50 woningen hebben wij een interessante oplossing
Nieuwe woningen bouwen kent vele uitdagingen in deze tijd. Kiezen voor een toekomstbestendig energieconcept voor je project is er daar één van. In dit blog vertelt Key Accountmanager Ijen Kiekebosch over de dilemma’s van projectontwikkelaars, hun zoektocht naar het beste energieconcept voor hun project en wat Ennatuurlijk daarin kan betekenen.
Meer weten over warmte- en koude-oplossingen?
Ijen of een van zijn collega's helpen je graag verder.