Lighthouse in Eindhoven

Tekst

header lighthouse

Samen zorgen we ervoor dat iedereen in Nederland snel toegang krijgt tot duurzamere energie. Dat vraagt om een specifieke aanpak. In de rubriek ‘In de praktijk’ staan we daarom stil bij projecten waarin Ennatuurlijk een oplossing had voor een vraagstuk.  

Linker kolom

In deze aflevering staat het vraagstuk van Strijp-S centraal, waar gebiedsontwikkelaar SDK Vastgoed B.V. (een werkmaatschappij van VolkerWessels) namens Spoorzone BV diverse nieuwbouwprojecten ontwikkelt. Voor de 109 meter hoge toren Lighthouse (Niko) levert Ennatuurlijk de warmte én koude. Hoe? Door slim gebruik te maken van retourwarmte op het Eindhovense warmtenet. Aan het woord: Tom van Loo (ontwikkelingsmanager SDK Vastgoed B.V.) en Sonja Edelenbos (accountmanager Ennatuurlijk).  

Rechter kolom
Toren Niko - Strijp S
koude

Warmte en koude

appartement

333 appartementen

warmtenet

retourwarmte

De vraag

Linker kolom

Toren Lighthouse, dat in 2025 op Strijp-S wordt opgeleverd, omvat 333 huurappartementen en heeft een commerciële plint voor onder meer daghoreca, kantoren en retail. Het wordt vooralsnog niet alleen het hoogste gebouw van Eindhoven, maar ook een van de duurzaamste.

Tom voegt daar nog iets aan toe: “We bieden ook een hoog comfortniveau. Grote problemen met oververhitting in de appartementen wilden we namelijk absoluut voorkomen. We zochten daarom een duurzame en kostenefficiënte oplossing voor warmte én koeling. Om de leefruimte van morgen te creëren moeten we toekomstbestendig ontwikkelen. Voor toren Lighthouse is dit altijd het uitgangspunt geweest.”

Rechter kolom

Tom

Tekst

Ennatuurlijk heeft de oplossing, want… 

Ennatuurlijk maakt voor dit project slim gebruik van al bestaande netten op Strijp-S. De retourwarmte van het warmtenet wordt namelijk ingezet, ook wel cascadering genoemd.

Linker kolom

“Zo bieden we een kostenefficiënte oplossing”, aldus Sonja. “De warmte uit retourleidingen is nog een volwaardig product, dat ingezet wordt om deze nieuwbouw van warmte te voorzien. Nieuwbouw aansluiten op een hoog temperatuurnet zou zonde zijn. Met retourwarmte gebruiken we dus het optimale vermogen van ons warmtenet.” En de koude? Die komt uit het warmte- en koudeopslag-bodemsysteem van Ennatuurlijk. Sonja: “Deze waterbronnen bevinden zich op een diepte van ongeveer 80 meter onder de grond. In de zomer pompt het systeem het water uit de koude bron op en geeft het water de koude af aan het gebouw.”

Rechter kolom

Sonja

Tekst

De match!

Ennatuurlijk was al in een vroeg stadium betrokken bij het project. “In het ontwerpproces dachten ze mee over de mogelijkheden en uitdagingen”, vertelt Tom. “Met welke technische uitgangspunten en oplossingen moest er rekening worden gehouden als een gebouw ruim 100 meter de lucht in gaat?” Zo waren er allerlei bouweisen en esthetische wensen. Sonja legt uit: “Zonneschermen op hoge gebouwen? Dat gaat niet zomaar. Airco’s? Niet zo fraai. Warmte en koude op hoogte krijgen was ook een technische uitdaging. Maar op basis van het conceptontwerp, ontwierpen we een volledig systeem dat de gewenste warmte en koude kon leveren in Lighthouse.” Tom: “Onze specifieke expertise en kennis als gebiedsontwikkelaar ging dus perfect samen met de technische kennis van Ennatuurlijk.”  

Tekst

Het resultaat 

Bewoners ervaren straks een maximaal comfortniveau. “Elk appartement krijgt een eigen afleverset. De temperatuur kan per afzonderlijke ruimte worden aangepast. Precies wat we wilden voor onze gebruikers”, aldus Tom. Op dit moment zit het project in de realisatiefase en wordt er hard gebouwd aan Lighthouse. In 2025 wordt de hoogste toren van Eindhoven opgeleverd. Sonja: “Tot die tijd hebben we nog een intensieve samenwerking met de projectleider van de aannemer. Het conceptontwerp is namelijk zo gemaakt dat Ennatuurlijk de aansluitingen per bouwfase oplevert. Bij eventuele vertraging kunnen we snel schakelen en de bouwplanning weer op elkaar aansluiten.” Ze heeft alle vertrouwen in een goede afloop. “Dit is een project met uitdagingen waar we als echte doorpakkers graag onze tanden in zetten!” 

Tekst

Deze klantcase nog een keer nalezen?

Download de klantcase

Meer weten?

Accountmanager Sonja of een van haar collega’s helpt je graag verder.

 

085-2734559
zakelijke-klantenservice@ennatuurlijk.nl

Wat vind jij van Lighthouse in Eindhoven

Wat vind jij van Lighthouse in Eindhoven

Bedankt voor het geven van jouw waardering!
Deze staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door een van onze website beheerders.
Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.

Sluit dit venster

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • 6x per jaar sturen wij onze nieuwsbrief naar je
  • 1x per jaar ontvang je ons gratis magazine
  • Ruim 1900 zakelijke connecties gingen je voor