Tekst

Steeds meer woningcorporaties en projectontwikkelaars vragen om het lokaal koelen en verwarmen van huizen, bedrijven en scholen. In de rubriek In de praktijk staan we stil bij projecten waarin Ennatuurlijk een oplossing had voor een vraagstuk.  

In deze aflevering staat het vraagstuk van het Paleiskwartier in Den Bosch centraal. Door de bouw van kantoren en appartementencomplexen, is hier een plek gerealiseerd waar werken en wonen hand in hand gaan. Aan het woord: Michiel Buiting (consultant projectmanager infra bij projectbureau Aveco de Bondt) en Sonja Edelenbos (accountmanager Ennatuurlijk).  

Samenvatting

Linker kolom
  • Met dit systeem wordt het milieu minder belast door een forse verlaging van de CO2-uitstoot. 
  • De regenerator heeft veel opgeleverd. Niet alleen qua energie bood deze bron een uitkomst, maar door de warmte die de regenerator afgeeft, ontstaat er in de zomer als bijkomend voordeel minder groei van alg.
  • Een ‘switch over’ (warmte wisselaar) voor gerichtere warmte of koude
Rechter kolom

Locatie: Den Bosch
Aantal: Bijna 1200 woningen en bedrijven
Oplossing: WKO-systeem + gesplitst koel- en warmtesysteem en regenerator

Tekst

De uitdaging

Een duurzame oplossing voor warmte en koude voor deze bruisende plek, waar wonen en werken samen komen. Dat was de vraag van projectbureau Aveco de Bondt. In 2000 begon dit bedrijf met een zogenaamde wijkgerichte ‘WKO-installatie’ (Warmte Koude Opslag). Michiel Buiting (consultant projectmanager infra bij projectbureau Aveco de 
Bondt. “We wilden het wijkgericht inrichten, omdat we uit ervaring weten dat de kantoorpanden meer koeling vragen en appartementen juist meer warmte. Voor een WKO-systeem is het van belang dat warmte en koude in de bodem in balans blijven. We zochten een systeem dat kon zorgen voor die juiste balans. Met een wijkgericht systeem bleek dit mogelijk.

Media
Media
Tekst

Maatwerkoplossing van Ennatuurlijk

Ennatuurlijk was betrokken bij de verschillende bouwfases. “We zagen dan dat de verhouding kantoren en appartementen veranderde en begrepen welke impact dat had”, vertelt Sonja Edelenbos (accountmanager Ennatuurlijk). 

Tekst

De oplossing was uiteindelijk tweeledig. “Enerzijds is het systeem voor de appartementen aangepast, waardoor het ook mogelijk werd om daar in de zomer koude aan te leveren.” Michiel vult haar aan: “Anderzijds kwam Ennatuurlijk met de optie om een regenerator in de hofvijver bij het Paleiskwartier te realiseren.” 
“Dit regeneratiesysteem is een aanvullende energiebron op het WKO-systeem. Hiermee kan extra warmte worden geladen in de bodem en wordt de energiebalans weer hersteld.”

Zekerheid en service

“Dankzij een ‘switch over’ (warmte wisselaar) kunnen de appartementen, die opgedeeld zijn in zones, nu ook gerichter warmte of koude ontvangen. Dat geeft zekerheid voor de bewoners. Na afronding van het project heb ik samen met Michiel brieven opgesteld om de nieuwe bewoners uit te leggen hoe het systeem precies werkt. Ook dat hoort bij het bieden van service en zekerheid,” vertelt Sonja

De match!

Sonja en Michiel werken nu al enkele jaren samen. Over de samenwerking is Michiel tevreden. “Natuurlijk heb je allebei andere verantwoordelijkheden: Maar we hebben ook hetzelfde doel, namelijk tevreden bewoners. En we wilden niet dat zij extra veel moesten betalen voor energie. Dat we daar via Ennatuurlijk een oplossing voor hebben gevonden, vind ik erg fijn.”

Meer weten over warmte- en oplossingen?

Sonja of een van haar collega's helpen je graag verder.