Paleiskwartier - Den Bosch

Tekst

Paleiskwartier

Steeds meer woningcorporaties en projectontwikkelaars vragen om het lokaal koelen en verwarmen van huizen, bedrijven en scholen. In de rubriek In de praktijk staan we stil bij projecten waarin Ennatuurlijk een oplossing had voor een vraagstuk.  

Linker kolom

In deze aflevering staat het vraagstuk van het Paleiskwartier in Den Bosch centraal. Door de bouw van kantoren en appartementencomplexen, is hier een plek gerealiseerd waar werken en wonen hand in hand gaan. Aan het woord: Michiel Buiting (consultant projectmanager infra bij projectbureau Aveco de Bondt) en Sonja Eldenbos (accountmanager Ennatuurlijk).  

Rechter kolom

Paleiskwartier

koude

Gesplitst koel- en warmtesysteem

appartement

Bijna 1.200 woningen en bedrijven aangesloten op het WKO-systeem

Wisselstation

Regenerator + WKO

De vraag

Linker kolom

Een duurzame oplossing voor warmte en koude voor deze bruisende plek, waar wonen en werken samen komen. Dat was de vraag van projectbureau Aveco de Bondt. In 2000 begon dit bedrijf met een zogenaamde wijkgerichte ‘WKO-installatie’ (Warmte Koude Opslag), heel uniek in die tijd. “We wilden het wijkgericht inrichten, omdat we uit ervaring weten dat de kantoorpanden meer koeling vragen en appartementen juist meer warmte. Voor een WKO-systeem is het van belang dat warmte en koude in de bodem in balans blijven”, legt hij uit.

Rechter kolom

Michiel

Tekst

“We zochten een systeem dat kon zorgen voor die juiste balans. Met een wijkgericht systeem bleek dit mogelijk.” Toch ontstond er na een tijd een nieuwe vraag. Omdat er door marktomstandigheden meer appartementen dan kantoren werden gebouwd, veranderde de vraag naar warmte en koude. “Daar moest iets mee gebeuren.”  

Ennatuurlijk heeft de oplossing, want…

Linker kolom

Ennatuurlijk was betrokken bij de verschillende bouwfases. “We zagen dan dat de verhouding kantoren en appartementen veranderde en begrepen welke impact dat had”, vertelt Sonja. De oplossing was uiteindelijk tweeledig. “Enerzijds is het systeem voor de appartementen aangepast, waardoor het ook mogelijk werd om daar in de zomer koude aan te leveren.” Michiel vult haar aan: “Anderzijds kwam Ennatuurlijk met de optie om een regenerator in de hofvijver bij het Paleiskwartier te realiseren.” Dit regeneratiesysteem is een aanvullende energiebron op het WKO-systeem. Hiermee kan extra warmte worden geladen in de bodem. “Simpel gezegd: de zon verwarmt het oppervlak van de vijver. Die warmte wordt met behulp van een warmtewisselaar er uitgehaald en diep onder de grond bewaard. Met het laden van extra warmte wordt de energiebalans in de bodem weer hersteld,” legt Sonja uit.  

Rechter kolom
Tekst

Dankzij een ‘switch over’ (warmtewisselaar) kunnen de appartementen, die opgedeeld zijn in zones, nu gerichter warmte of koude ontvangen. “Zo liggen de zuidelijke appartementen langer in de zon en warmen daardoor eerder op. De bewoners in de meer noordelijk gelegen gebouwen hebben juist meer behoefte aan warmte dan aan koude.” 

Tekst

De match!

Sonja en Michiel werken nu al enkele jaren samen. Over de samenwerking is Michiel tevreden. “Natuurlijk heb je allebei andere verantwoordelijkheden: maar we hebben ook hetzelfde doel, namelijk tevreden bewoners. En we wilden niet dat zij extra veel moesten betalen voor energie. Dat we daar via Ennatuurlijk een oplossing voor hebben gevonden, vind ik erg fijn.” Sonja vertelt over de samenwerking: “We kunnen elkaar ook echt helpen. Zo wilden we de nieuwe bewoners graag inlichten hoe dit systeem werkt en wat ze precies konden verwachten. Daarom hebben we samen brieven opgesteld. Het is hartstikke fijn om zo samen te werken.” 

Tekst

Het resultaat 

Met dit systeem wordt het milieu minder belast door een forse verlaging van de CO2-uitstoot. “Ik ben trots op deze duurzame, unieke oplossing”, aldus Sonja. Ennatuurlijk neemt de ervaring en de kennis van de complexe systeemtoevoeging ook weer mee naar volgende projecten. “Als Paleiskwartier gaan we met deze investering voor een duurzame toekomst. Afgelopen zomer draaide de regenerator voor het eerst en dat heeft veel opgeleverd. Niet alleen qua energie bood deze bron een uitkomst, maar ook de gemeente merkte het op. Door de warmte die de regenerator afgeeft, ontstaat er in de zomer als bijkomend voordeel minder groei van alg”, vertelt Michiel. “De regenerator houdt dus de energie in balans, maar ook het water. Een mooie win-win zou ik zeggen.”  

Tekst

Deze klantcase nog een keer nalezen?

Download de klantcase

Meer cases?

Linker kolom

Toren Niko - Eindhoven

Lees de klantcase

Middelste kolom

Sphinxkwartier - Maastricht

Lees de klantcase

Rechter kolom

Bekijk hier alle klantcases

Naar alle klantcases

Meer weten?

Accountmanager Sonja of een van haar collega’s helpt je graag verder.

 

085-2734559
zakelijke-klantenservice@ennatuurlijk.nl

Wat vind jij van Paleiskwartier - Den Bosch

Wat vind jij van Paleiskwartier - Den Bosch

Bedankt voor het geven van jouw waardering!
Deze staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door een van onze website beheerders.
Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.

Sluit dit venster

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • 6x per jaar sturen wij onze nieuwsbrief naar je
  • 1x per jaar ontvang je ons gratis magazine
  • Ruim 1900 zakelijke connecties gingen je voor