Mobiel menu
Home
Tekst

Op de campus van de Universiteit van Twente in Enschede komen studeren en wonen samen in een groene omgeving. Een groot deel van de gebouwen op dit terrein is aangesloten op het Ennatuurlijk-warmtenet. Zoals projectontwikkelaar bij Ennatuurlijk Steven MacLean het zegt: “Wanneer je begint met verduurzamen, kom je ons hier vanzelf tegen.” Dit was ook het geval toen Veste Wonen (beheerder van de studentenwoningen op het terrein) besloot een groot aantal studentenwoningen een upgrade te geven. 

Samenvatting

Linker kolom
  • Oplevering van het volledige project verwacht in 2029
  • Aansluiting studentenwoningen op het Ennatuurlijk-warmtenet op de campus
  • Deze woningen zijn in beheer van Veste Wonen. 
  • De upgrade wordt uitgevoerd door het consortium Ons Verbond. Dit consortium bestaat uit Bouwonderneming Oude Wolbers, Dura Vermeer Bouw Hengelo, Ter Steege Bouw Vastgoed Hardenberg bv en Trebbe NoordOost B.V.
Rechter kolom

Locatie: Enschede
Aantal: 1240 studentenkamers
Oplossing: aansluiting op het warmtenet in Enschede

Tekst

De uitdaging

De woningen waren toe aan een verduurzamingsslag én een opknapbeurt. De gemeentelijk monumentale panden krijgen aan de binnenzijde betere isolatie. Indien nodig worden ook de badkamer, keuken en toilet aangepakt én er is gekeken naar een gasloze oplossing. 

Media
Steven maclean
Tekst

“Ik ben blij dat we dit als drie partijen samen – De Universiteit Twente is een belangrijke stakeholder - hebben gerealiseerd en dat we weer dichter bij een duurzame campus zijn gekomen.”

 

Steven Maclean - projectontwikkelaar bij Ennatuurlijk

Tekst

Maatwerkoplossing van Ennatuurlijk

Vanwege de monumentale status van de panden en het groene karakter van het campusterrein waren niet alle verduurzamingsopties haalbaar. Het toepassen van zonnepanelen is in deze omgeving bijvoorbeeld complex. Projectleider Jolien Belt en ontwikkelaar Jan Albert Coers van Vechtdal Wonen en Veste Wonen lichten toe waarom is gekozen voor het aansluiten op het bestaande warmtenet. “Deze oplossing biedt een goed compromis tussen comfort en betaalbaarheid en past daarmee bij onze doelgroep: studenten.” Naast de technische uitdaging was goede communicatie van belang. “In zo’n technische omgeving als hier, heeft iedereen een mening over duurzaamheid en innovatie. Het is dan belangrijk om vanaf het begin helder te communiceren, zodat iedereen dezelfde verwachtingen heeft.”

 

Zekerheid en service

Omdat veel andere gebouwen op het terrein dus al waren aangesloten op het Ennatuurlijk-warmtenet, was het logisch om ook voor de studentenwoningen voor hetzelfde warmtenet te kiezen. Toch was het geen ABC’tje. Veste Wonen verkende diverse scenario’s. Jan Albert: “Wat voor ons belangrijk is, is dat de bewoners zo min mogelijk hinder ondervinden van storingen. Voorheen hadden we te maken met lekkages en storingen in de verouderde gebouwen. Studenten hebben niet veel eisen; ze willen vooral comfort en een betaalbare woonplek. Ennatuurlijk bood een oplossing die zowel betrouwbaar als makkelijk te onderhouden is. Daar is ook onze technische dienst ook blij mee.” 
 

De match!

De twee partijen investeerden in een goede overlegfase, om zo met een goede basis aan de slag te gaan. Steven: “Dat was best een puzzel, zowel op het gebied van contractering als de technische aspecten.” Hij geeft een voorbeeld: “Zo merkten we dat er behoefte was aan duidelijkheid over de kosten op middellange termijn. Meestal bouwen we onze business case op dertig jaar, die horizon houden we aan om onze investeringskosten terug te verdienen. Veste Wonen wilde graag weten wat het financieel betekent als ze na twintig jaar voor een andere optie zouden kiezen. Dat was wel even een rekensom, maar ik begreep heel goed waar die vraag vandaan kwam. Nu weten ze precies waar ze aan toe zijn.”  Jan Albert: “Die transparantie is heel prettig. We hebben nu korte lijntjes met Ennatuurlijk, ik geloof in de kracht van persoonlijk contact. Het is bijvoorbeeld belangrijk om bij dit soort trajecten de techneuten samen aan tafel te krijgen, dat is gelukt.” Steven is trots op de stap richting een volledig gasloos campusterrein: “Ik ben blij dat we dit als drie partijen samen – De Universiteit Twente is een belangrijke stakeholder - hebben gerealiseerd en dat we weer dichter bij een duurzame campus zijn gekomen.”

 

 

Meer weten?

Steven of een van onze andere collega’s helpen je graag verder.