Het Stads Huis - Almelo
Ondertitel
Karakter behouden met een energieoplossing van nu
Samen zorgen we ervoor dat iedereen in Nederland snel toegang krijgt tot duurzame energie. Dat vraagt om een specifieke aanpak. In de rubriek ‘In de praktijk’ zetten we daarom projecten in de schijnwerper waarin Ennatuurlijk een oplossing had voor een vraagstuk. In deze aflevering staat het vraagstuk van Het Stads Huis in Almelo centraal, een project van ontwikkelaar BPD en bouwcombinatie Goossen Te Pas en Salverda. Zij zochten (last minute) een duurzame koude- en warmteoplossing voor 90 appartementen en 3.000 m2 commerciële ruimte in hartje Almelo. Aan het woord: André la Rivière (senior ontwikkelingsmanager BPD) en Jan Elzinga (voormalig projectleider realisatie Ennatuurlijk).
Samenvatting
- Eind 2022 is gestart met de opwarming van het gebouw.
- In het gebouw zijn twee technische ruimtes te vinden: één in de kelder en één op de tweede verdieping in de commerciële plint. De buitenunits van de warmtepomp staan op het dak van de commerciële plint.
- In april 2023 zijn de eerste bewoners ingetrokken.
- Installatie van een lucht-water warmtepomp, een water-water warmtepomp, warmtebuffers, koudebuffers en een e-boiler.
Locatie: Almelo
Aantal: 90 appartementen
Oplossing: Lucht-water warmtepomp, water-water warmtepomp met warmte- en koudebuffers en een e-boiler voor piekmomenten en als back-up.
De uitdaging
Waar Almelose burgers vroeger terechtkonden voor de aanvraag van een nieuw paspoort, is nu een nieuwe woonomgeving ontstaan: Het Stads Huis. Het oude stadhuis werd omgebouwd tot 90 appartementen. “Een complexe transformatie”, noemt André la Rivière (senior ontwikkelingsmanager BPD) het. “Het is niet eenvoudig om een oud kantoorgebouw om te bouwen naar individuele moderne appartementen. Echt álles moest op de schop. Tegelijkertijd moest de uitstraling van het gebouw behouden blijven.”
Maatwerkoplossing van Ennatuurlijk
Voor dit project was in eerste instantie een warmtepomp met bodemwisselaar ontworpen. Terwijl er al gesloopt werd, kwam men er echter achter dat de bodem daarvoor niet geschikt was en moest er vijf voor twaalf gezocht worden naar een andere methode.
“Aan ons de taak om de 90 appartementen te voorzien van comfort”, vertelt Jan Elzinga (voormalig projectleider realisatie Ennatuurlijk). “Samen met onze installatiepartner Engberink installeerden we een lucht/water-warmtepomp en een water-water warmtepomp met 24 kuub warmtebuffers en twintig kuub koudebuffers, met een e-boiler voor piekuren en back-up. We leveren 45 graden voor ruimteverwarming en zestien graden voor koeling.”
Zekerheid en service
“We hebben prettig samengewerkt”, besluit André. “De adviseurs van Ennatuurlijk wezen ons vaak op zaken waar we zelf nog niet aan hadden gedacht. Ook namen ze de tijd om de actieve VvE te informeren over de maandelijkse exploitatiekosten. Ik vind Ennatuurlijk oplossingsgericht en gedegen. Ze konden alles heel goed onderbouwen. Dat vind ik klantgericht werken.”
De match!
“Wij zaten constructief in de wedstrijd”, aldus Jan. “We konden ons namelijk vinden in de oplossing die was ingetekend, maar verbeterden nog wel het systeem van aansturing. Daardoor is de warmte-koudeoplossing écht geschikt voor de komende dertig jaar en verder.” Alle seinen stonden dus op groen. “We waren erg blij dat Ennatuurlijk bereid was om in te stappen”, aldus André. “Inmiddels zijn we ook in gesprek voor twee nieuwe projecten.” Jan vertelt: “Ik denk dat dit een mooi voorbeeld is van de manier waarop we werken: ontzorgen, een bewezen energieconcept bieden, aandacht voor de eindgebruikers, meedenken én maatwerk leveren.”
Meer weten over onze energieconcepten?
Sjors of een van zijn collega's helpen je graag verder.