Body

Samen zorgen we ervoor dat iedereen in Nederland snel toegang krijgt tot duurzame energie. Dat vraagt om een specifieke aanpak. In de rubriek ‘In de praktijk’ zetten we daarom projecten in de schijnwerper waarin Ennatuurlijk een oplossing had voor een vraagstuk.

In deze aflevering staat het vraagstuk van Het Stads Huis in Almelo centraal, een project van ontwikkelaar BPD en bouwcombinatie Goossen Te Pas en Salverda. Zij zochten (last minute) een duurzame koude- en warmteoplossing voor 90 appartementen en 3000 m2 commerciële ruimte in hartje Almelo. Aan het woord: André la Rivière (senior ontwikkelingsmanager BPD) en Jan Elzinga (projectleider realisatie Ennatuurlijk).

Eerste kolom

Luchtwaterwarmtepomp

Tweede kolom
Warmte koude

Verwarming en koeling

Derde kolom
Flat

90 appartementen

Vierde kolom
Energieconcept

Het beste energieconcept met een goed rendement door bewezen en betrouwbare concepten.

Tekst

De vraag

Waar Almelose burgers vroeger terechtkonden voor de aanvraag van een nieuw paspoort en de raad vergaderde over de toekomst van de stad, is nu een nieuwe woonomgeving ontstaan: Het Stads Huis. Het oude stadhuis werd de afgelopen jaren omgebouwd tot 90 appartementen. “Een complexe transformatie”, noemt André van BPD het. “Het is niet eenvoudig om een oud kantoorgebouw, om te bouwen naar individuele moderne appartementen. Echt álles moest op de schop. Tegelijkertijd moest de uitstraling van het gebouw behouden blijven, omdat het ontwerp van de bekende architect J.J.P. Oud is.” Bij deze grootse operatie hoorde ook het vinden van een partij die kon zorgen voor de warmte en koude, op een zo energiezuinig mogelijke manier, zonder de uitstraling van het pand aan te tasten.” 
 

Ennatuurlijk heeft de oplossing, want…

Voor dit project was in eerste instantie een warmtepomp met bodemwisselaar ontworpen. Terwijl er al gesloopt werd, kwam men er echter achter dat de bodem daarvoor niet geschikt was en moest er vijf voor twaalf gezocht worden naar een andere methode. Voor dit project sprong Ennatuurlijk in het gat. De oplossing was al veel eerder ingetekend door die partij én het bouwproces was al begonnen.

Tekst

“Gelukkig konden we snel schakelen”, vertelt Jan van Ennatuurlijk. “Aan ons de taak om de 90 appartementen te voorzien van comfort. Samen met onze installatiepartner Engberink installeerden we een lucht-waterwarmtepomp en een water-waterwarmtepomp met 24 kuub warmtebuffers en twintig kuub koudebuffers, met een e-boiler voor piekuren en back-up. We leveren 45 graden voor ruimteverwarming en zestien graden voor koeling.” 

Media
Tekst

De match!

“Wij zaten constructief in de wedstrijd”, aldus Jan. “We konden ons namelijk vinden in de oplossing die was ingetekend, maar verbeterden nog wel het systeem van aansturing. Daardoor is de warmte-koudeoplossing écht geschikt voor de komende dertig jaar en verder.” 

Alle seinen stonden dus op groen. “We waren erg blij dat Ennatuurlijk bereid was om in te stappen”, aldus André. “En uiteraard was het voor ons prettig dat het concept dat er lag, intact bleef. Anders konden we van voor af aan beginnen.” Het viel hem op dat Ennatuurlijk complementair werkt. “De adviseurs van Ennatuurlijk wezen ons vaak op zaken waar we zelf nog niet aan hadden gedacht. Ook namen ze de tijd om de actieve VVE te informeren over de maandelijkse exploitatiekosten. Ze konden dit alles heel goed onderbouwen. Dat vind ik klantgericht werken.” 

Tekst

Het resultaat

André noemt Het Stads Huis ‘het mooiste renovatieproject van Oost-Nederland’. 
Eind 2022 is gestart met de opwarming van het gebouw. “Daarna namen we de tijd om onze eigen installatie en de binneninstallatie te optimaliseren”, vertelt Jan. In het gebouw zijn twee technische ruimtes te vinden: één in de kelder en één op de tweede verdieping in de commerciële plint. De buitenunits van de warmtepomp staan op het dak van de commerciële plint. In april van 2023 zijn de eerste bewoners ingetrokken. 

“We hebben prettig samengewerkt”, besluit André. “Ik vind Ennatuurlijk oplossingsgericht en gedegen. Inmiddels zijn we daarom ook in gesprek voor twee nieuwe projecten.” Jan vertelt: “Ik denk dat dit een mooi voorbeeld is van de manier waarop we werken: ontzorgen, een bewezen energieconcept bieden, aandacht voor de eindklanten én meedenken en maatwerk leveren.”
 

Media

Meer weten over onze energieconcepten?

Sjors of een van zijn collega's helpen je graag verder.