Tekst

Steeds meer woningcorporaties en projectontwikkelaars vragen om het lokaal koelen en verwarmen van huizen, bedrijven en scholen. In de rubriek In de praktijk staan we stil bij projecten waarin Ennatuurlijk een oplossing had voor een vraagstuk.  

In deze aflevering staat het vraagstuk van het Paleiskwartier in Den Bosch centraal. Door de bouw van kantoren en appartementencomplexen, is hier een plek gerealiseerd waar werken en wonen hand in hand gaan. Aan het woord: Michiel Buiting (consultant projectmanager infra bij projectbureau Aveco de Bondt) en Sonja Edelenbos (accountmanager Ennatuurlijk).  

Eerste kolom
WKO

Gesplitst koel- en warmtesysteem

Tweede kolom
Flat

Bijna 1.200 woningen en bedrijven aangesloten op het WKO-systeem

Derde kolom
transformator

Regenerator + WKO

Vierde kolom
Energieconcept

Het beste energieconcept met een goed rendement door bewezen en betrouwbare concepten.

Tekst

De vraag

Een duurzame oplossing voor warmte en koude voor deze bruisende plek, waar wonen en werken samen komen. Dat was de vraag van projectbureau Aveco de Bondt. In 2000 begon dit bedrijf met een zogenaamde wijkgerichte ‘WKO-installatie’ (Warmte Koude Opslag), heel uniek in die tijd. “We wilden het wijkgericht inrichten, omdat we uit ervaring weten dat de kantoorpanden meer koeling vragen en appartementen juist meer warmte. Voor een WKO-systeem is het van belang dat warmte en koude in de bodem in balans blijven”, legt hij uit.

“We zochten een systeem dat kon zorgen voor die juiste balans. Met een wijkgericht systeem bleek dit mogelijk.” Toch ontstond er na een tijd een nieuwe vraag. Omdat er door marktomstandigheden meer appartementen dan kantoren werden gebouwd, veranderde de vraag naar warmte en koude. “Daar moest iets mee gebeuren.”  

Media
Media
Tekst

Ennatuurlijk heeft de oplossing, want…

Ennatuurlijk was betrokken bij de verschillende bouwfases. “We zagen dan dat de verhouding kantoren en appartementen veranderde en begrepen welke impact dat had”, vertelt Sonja. De oplossing was uiteindelijk tweeledig. “Enerzijds is het systeem voor de appartementen aangepast, waardoor het ook mogelijk werd om daar in de zomer koude aan te leveren.”

Tekst

Michiel vult haar aan: “Anderzijds kwam Ennatuurlijk met de optie om een regenerator in de hofvijver bij het Paleiskwartier te realiseren.” Dit regeneratiesysteem is een aanvullende energiebron op het WKO-systeem. Hiermee kan extra warmte worden geladen in de bodem. “Simpel gezegd: de zon verwarmt het oppervlak van de vijver. Die warmte wordt met behulp van een warmtewisselaar er uitgehaald en diep onder de grond bewaard. Met het laden van extra warmte wordt de energiebalans in de bodem weer hersteld,” legt Sonja uit.  

Dankzij een ‘switch over’ (warmtewisselaar) kunnen de appartementen, die opgedeeld zijn in zones, nu gerichter warmte of koude ontvangen. “Zo liggen de zuidelijke appartementen langer in de zon en warmen daardoor eerder op. De bewoners in de meer noordelijk gelegen gebouwen hebben juist meer behoefte aan warmte dan aan koude.” 

De match!

Sonja en Michiel werken nu al enkele jaren samen. Over de samenwerking is Michiel tevreden. “Natuurlijk heb je allebei andere verantwoordelijkheden: maar we hebben ook hetzelfde doel, namelijk tevreden bewoners. En we wilden niet dat zij extra veel moesten betalen voor energie. Dat we daar via Ennatuurlijk een oplossing voor hebben gevonden, vind ik erg fijn.” Sonja vertelt over de samenwerking: “We kunnen elkaar ook echt helpen. Zo wilden we de nieuwe bewoners graag inlichten hoe dit systeem werkt en wat ze precies konden verwachten. Daarom hebben we samen brieven opgesteld. Het is hartstikke fijn om zo samen te werken.” 

Het resultaat 

Met dit systeem wordt het milieu minder belast door een forse verlaging van de CO2-uitstoot. “Ik ben trots op deze duurzame, unieke oplossing”, aldus Sonja. Ennatuurlijk neemt de ervaring en de kennis van de complexe systeemtoevoeging ook weer mee naar volgende projecten. “Als Paleiskwartier gaan we met deze investering voor een duurzame toekomst. Afgelopen zomer draaide de regenerator voor het eerst en dat heeft veel opgeleverd. Niet alleen qua energie bood deze bron een uitkomst, maar ook de gemeente merkte het op. Door de warmte die de regenerator afgeeft, ontstaat er in de zomer als bijkomend voordeel minder groei van alg”, vertelt Michiel. “De regenerator houdt dus de energie in balans, maar ook het water. Een mooie win-win zou ik zeggen.”  

Media

Meer weten over warmte- en oplossingen?

Sonja of een van haar collega's helpen je graag verder.