Tekst

Samen zorgen we ervoor dat iedereen in Nederland snel toegang krijgt tot duurzamere energie. Dat vraagt om een specifieke aanpak. In de rubriek ‘In de praktijk’ staan we daarom stil bij projecten waarin Ennatuurlijk een oplossing had voor een vraagstuk.  

In deze aflevering staat de vraag van De Stadsbank, Dura Vermeer en Ons Huis centraal. In Enschede realiseren de laatste twee partijen nieuwbouw op het bekende TEX-terrein. De Stadsbank huist in bestaande bouw aangrenzend aan dit terrein en wilde ook graag een verduurzamingsslag maken. Dus waarom niet twee vliegen in één klap slaan?

Aan het woord: Jos Bonke (accountmanager Ennatuurlijk), Dirk Jan Muller (Facilitair coördinator bij de Stadsbank), Ruben Boonk (ontwikkelaar bij Dura Vermeer) en Johan Bolt (senior projectleider Vastgoedontwikkeling Ons Huis).  

Eerste kolom
retour

Combinatie nieuwbouw en bestaande bouw

Tweede kolom
warmterleiding

Aansluiting Warmtebaan

Derde kolom
personen

Samenwerking partijen

Vierde kolom
Voorschot

Betaalbaar alternatief

Tekst

De vraag

Op het TEX-terrein gebeurde jaren weinig. Het lag braak. “We wilden hier graag een mix realiseren tussen huur en koop”, legt Johan van woningcorporatie Ons Huis uit. Ruben van Dura Vermeer vult hem aan: “We bouwen hier gevarieerd. Naast de huurwoningen zijn er appartementen van 220.000 tot 520.000 euro.” Samen ontwikkelden ze een bouwplan. Johan: “Dat was een lang traject, maar gelukkig waren we vasthoudend in dit proces. Voor ons was er het maatschappelijke belang om hier nieuwe huurwoningen te bouwen. De vraag is groot. Daarbij was het voor ons van belang om het in deze tijden zo betaalbaar mogelijk te houden. Bij de keus voor een verwarmingssysteem speelde dat dus ook mee.” 

Media
Tekst

Ondertussen had het aangrenzende Stadsbank Oost Nederland óók een vraag. Dirk Jan Muller vertelt: “Wij wilden ons pand verduurzamen en van het gas af. Maar met een oud gebouw én een beschermd stadsgezicht zijn de opties beperkt. Daarnaast willen we als semioverheid ons geld verstandig uitgeven. Wat was de beste optie?” Ennatuurlijk koppelde de partijen aan elkaar en de samenwerking was geboren.

Tekst

Ennatuurlijk heeft de oplossing, want… 

De woningen én het historische pand van de Stadsbank worden aangesloten op de warmtebaan in Enschede. De partijen kozen hiervoor omdat de aansluiting relatief eenvoudig (dicht bij huis) te maken is én omdat het een duurzamere, betaalbare en onderhoudsvriendelijke toepassing is. 

Media
Tekst

Jos van Ennatuurlijk zag een mooie combinatie voor zich. “De technische ruimte (het onderstation) kon in de kelder van de Stadsbank: voor ons een geweldige ruimte omdat deze afsluitbaar is van de rest van het pand.  Onze technici kunnen er met hun eigen sleutel dus heel gemakkelijk bij, waardoor de overlast beperkt blijft voor de Stadsbank.” 

Tekst

Samen met de andere partijen zag Ennatuurlijk kansen. Jos: “Voor Stadsbank was een aansluiting financieel veel gunstiger en het scheelt Dura Vermeer en Ons Huis dure vierkante meters: zij hoeven niet te investeren in de technische ruimte.” 

De combinatie van bestaande bouw en nieuwbouw is bijzonder. “Het gebouw van de Stadsbank is bijna 75 jaar oud”, legt Jos uit. “Ik vind het mooi dat we met ons warmtenet hiervoor zowel nieuwbouw als bestaande bouw een oplossing bieden. 

De match!

“Samenwerken met vier partijen, dat is best veel”, lacht Jos. “Maar de match was er eigenlijk meteen, het vertrouwen is er. Dat komt door de manier van doen van alle partijen. We zijn heel open en transparant geweest.” Johan van Ons Huis: “Het is belangrijk dat je elkaars belangen respecteert en daarbij ook over je eigen schaduw durft te stappen. Als je alleen je eigen belang najaagt, kom je er niet.” De keuze voor Ennatuurlijk was voor Ons Huis een logische. “Als je gebruik kunt maken van warmte, dan moet je dat doen. Daarbij kunnen we ons erg vinden in de duurzaamheidsambities van Ennatuurlijk om in de loop der tijd helemaal CO2-neutraal te worden. Dat de installatie bovendien eenvoudig is en weinig onderhoud nodig heeft, vonden we ook belangrijk.” 

Het resultaat

De Stadsbank maakt vanaf het voorjaar van 2023 gebruik van de nieuwe installatie. Als alles volgens planning verloopt, start de nieuwbouw op het TEX-terrein eind 2023. Tijdens het bouwproces wordt de technische installatie in het Stadsbank-gebouw aangesloten op de nieuwbouwinstallatie. Daarna kunnen de bewoners van de nieuwbouw én de medewerkers van de stadsbouw jaren vooruit. Ruben: “Als je hier in 2025 rijdt, zie je gevarieerde woningen en ook een prachtige buitentuin en veel groen. Ik denk dat we dan kijken naar een geslaagd project, dicht bij de stad.” 
 

Media