Tekst

Samen zorgen we ervoor dat zo veel mogelijk Nederlanders toegang krijgen tot duurzamere energie. Dat vraagt om een specifieke aanpak. In de rubriek ‘In de praktijk’ staan we daarom stil bij projecten waarin Ennatuurlijk een oplossing had voor een vraagstuk.  

In deze aflevering staat een vraagstuk van de gemeente Breda centraal. Wat doe je als de grote cv-ketels van Zwembad Sonsbeeck bijna afgeschreven zijn? Dan is dat een logisch moment om het zwembad duurzamer te gaan verwarmen. Na meerdere opties te hebben afgewogen, koos de gemeente voor warmte van Ennatuurlijk. Aan het woord: Niek Daamen (projectleider Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed bij gemeente Breda) en Jeroen Heesterbeek (accountmanager Ennatuurlijk).

Eerste kolom
warmterleiding

Aansluiting op de Warmtesingel

Tweede kolom
personen

Maatschappelijk vastgoed

Derde kolom
Duurzamer

Duurzamer zwembad

Vierde kolom
prijs

Betaalbaar alternatief

Media
Tekst

De vraag

Gemeente Breda wil in 2044 energieneutraal zijn. Daarom verduurzaamt de gemeente de hele portefeuille maatschappelijk vastgoed. Zo ook de zwembaden. Niek: “Dat zijn flinke energieslurpers. Onze wens was een kostenefficiënte CO2-besparing, waarbij we niet meer aangesloten zijn op aardgas.” De gemeente volgt het principe van Trias Energetica. “We starten altijd met besparen”, vertelt Niek. “Dan: wat kunnen we zelf opwekken? De resterende energievraag vullen we zoveel mogelijk in met duurzame energiebronnen.” Voor zwembad Sonsbeek bleek warmte van Ennatuurlijk de beste optie te zijn. 

Tekst

Ennatuurlijk heeft de oplossing, want… 

In Breda lag al een groot warmtenet en in 2017 is al een balletje opgegooid voor de uitbreiding van de warmtesingel. Dat werd toen voor het eerst besproken: een vijf kilometer lange leiding die de ring van warmtenetten in Breda compleet maakt. Zwembad Sonsbeeck lag daar in de buurt en kon door een eventuele aftakking bereikt worden. 

Toch rekende Niek ook  andere scenario’s door. “Een warmtepomp was te kostbaar en creëerde mogelijke capaciteitsproblemen op het net. Een aansluiting op het warmtenet van Ennatuurlijk bleek de meest kostenefficiënte oplossing.”  

Media
Tekst

Jeroen: “Een ander voordeel van aansluiting op het warmtenet, is de ruimte die overblijft voor zonnepanelen op het dak. Daardoor kan ook het elektraverbruik vergroend worden. Al met al is er nu, speciaal voor Zwembad Sonsbeeck, een aftakking van de warmtesingel in aanleg."

Tekst

De match!

Gemeente Breda beheert Zwembad Sonsbeeck, maar de uitbater is Optisport. “We schakelen dus met meerdere partijen”, aldus Jeroen. “Wij zijn verantwoordelijk voor de aanleg. Straten moeten open, verkeer moet worden omgeleid, enzovoorts. Als we eenmaal bij het zwembad uitkomen, moeten we met hen, maar ook met Enexis, in korte tijd letterlijk omschakelen van gas naar stadsverwarming.”  

En dat mag niet te lang duren. Bedrijfszekerheid staat immers voorop, aldus Niek. “Het zwembad voor lange tijd sluiten is geen optie. Gelukkig werken we al wat jaren met Ennatuurlijk. Ze zijn een betrouwbare partner voor ons. Ik heb er alle vertrouwen dat we in het najaar van 2023 binnen enkele dagen overgeschakeld zijn.

Het resultaat 

Tot die tijd wordt in twee ploegen en op twee plekken tegelijkertijd hard gewerkt aan de aftakking van de warmtesingel. “De gemeente heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het mogelijk maken van de warmtesingel”, aldus Jeroen. “Zonder hen was het veel lastiger geweest om uit te breiden.”  

Niek benadrukt de onpartijdigheid die de gemeente natuurlijk heeft bij aanbestedingen. “Voor ons is elke verduurzaming simpelweg een business case. Wat is de goedkoopste oplossing? Natuurlijk is het ook top als de gemeente tegelijkertijd bijdraagt aan het uitrollen van de warmtesingel.”  
 
Naast Zwembad Sonsbeeck, staat er meer maatschappelijk vastgoed op het programma. Zo wordt er nu gekeken hoe Ennatuurlijk kan helpen bij de verduurzaming van de bibliotheek in Breda.