Tekst

Alexander van Noort is de directeur van Ennatuurlijk Aardwarmte. In zijn blog neemt hij je mee in zijn kijk op het bedrijf en de organisatie. Waar staan we nu, waar gaan we naartoe en wat wordt er gedaan rondom de ontwikkeling van (Ennatuurlijk) Aardwarmte. 

 

Een week oud is mijn elektrische auto en we zijn 1.583km, vijf keer laden en een kapotte laadkabel verder! Dat laatste doordat ik in de haast vergat om genoeg lengte te geven aan de kabel terwijl de auto op onze garagelift geparkeerd stond. 

Tja,…. het was weer een mooie week waar ik kort de hoogtepunten van wil delen. Dit schrijven, de blog, is om te laten zien wat er gedaan wordt en gebeurt om (Ennatuurlijk) Aardwarmte te ontwikkelen.

Maandag
Operationeel draait het bedrijf solide. Onze bronnen draaien op volle toeren en de maandag begint dan ook met een weekstart met alle ops-experts. Kop koffie erbij en om 10:00u, na energieke afsluiting, beginnen we op een drafje. Twee catch-ups en twee koffie verder, en de eerste review van feedback op onze algemene inkoopvoorwaarden afgerond, wordt de lunch gebracht. Pure luxe, werklunch, want we hebben een gezamenlijke afronding van ons strategische plan met het MT. Ons inspirerende verhaal begint mooie vormen te krijgen en wordt met een filmpje en in grote lijnen gedeeld tijdens de kwartaal meeting. Altijd een goed moment om ideeën, plannen en 'hoe het gaat met' te delen met elkaar.

Dinsdag
Mijn wekker gaat vroeg, want er is een 'Leeuwarden-meeting' om 8:30u in Eindhoven en daaropvolgend een businessplan 2024 review. Bezoek aan het kantoor van Ennatuurlijk in Eindhoven is altijd nuttig en leuk, omdat je dan het gemotiveerde team aldaar weer kan inspireren over Ennatuurlijk Aardwarmte. Tegelijkertijd loop je rond en maakt een praatje met velen en vind steun voor vragen en uitdagingen in Noord-Holland. De terugweg uiteindelijk verloopt zonder vertraging en ik kan dus nog net voor het avondeten een 13km trainingsrondje lopen.  Grote mond en belofte hebben geresulteerd in dat ik met collega's meedoe aan de 15km Zevenheuvelenloop. Normaal is zo’n rondje rennen een goede breinontspanning, maar dan moet je in de stromende november regen niet het putdeksel missen die uitsteekt! Languit in de modder en drie minuten verlies op rondetijd.

Woensdag
Nog drie contracten doorgelezen en feedback gegeven, een eerste afspraak op geothermielocatie in Andijk waarna ik als een speer naar Den Bosch rijdt voor een industrie-event met een aantal experts. De tijd in de auto is creatieve denktijd, als er niet meegezongen wordt met Veronica-radio. Deze week is het team een glorieus voorbeeld van flexibiliteit en 'anti-fragility'. Positief neemt elk zijn verantwoordelijkheid als een sleutelpersoon al zijn aandacht thuis nodig heeft. Zonder een stap te missen, maar met een warme empathie gaat de productie van duurzame warmte naadloos door. Ik ben net op tijd thuis ’s avonds voor een hap en dan hockeytraining (8 graden en herfstbuien). 

Donderdag
We beginnen met een start-up om alle kennis van onze experts inzichtelijk te maken en ik schakel over naar een GNL (Geothermie Nederland) afspraak om marktsamenwerking in contract vormen te gieten. Nog twee leverancier contracten beantwoord, dat krijg je als je drie putten gaat boren en alle activiteiten aanbesteed worden met voorwaarden vanuit onze nieuwe entiteit. Het is nog geen 11.00u, en een energiek team van financieel experts en board van Ennatuurlijk komt aan in Middenmeer. Mogelijke acquisitie vraagt om een waardebepaling en dus aandacht van verschillende experts. Alweer een gratis lunch. Als stromend water vloeien we door in de maandelijkse business review met de aandeelhouder Ennatuurlijk. Het gaat allemaal super, maar buiten blijft het maar regenen en de weg naar huis is een hele lange serenade van file tot file. 

Vrijdag
Ik begin mijn vrijdag op de locatie aan de Oostlanderweg met koffie. Ik luister daar naar het geluid van aardwarmteputten. Deze week worden er burgers gebakken voor lunch. Wel met een tentje over de BBQ, want ook vandaag is het zeker dat het regent. De natste maand van het jaar? Tussen de eerste gemalen bonen, en koffie twee en drie, is er nog kans om twee contracten te bekijken. Dat is ook klaar voor deze week. Heel effectief een gesprek afgerond met een conferentie-organisatie. We gaan ons succes van de HTO (hoge temperatuur opslag) presenteren. En als laatste officiële afspraak een inspirerend gesprek met experts van TU Delft over mathematische modelering van de ondergrond waar we samen een innovatief onderzoeksproject zullen opzetten. Weer een stapje in het inzichtelijk maken dat Geothermie duurzaam en veilig is. We gaan theorie met productie en operationele metingen verbinden. Zeer nodig en een mooie industrie samenwerking. 

Het is bijna weekend! Nog één telefoontje om te bevestigen dat/of we een nieuwe locatie hebben voor ons kenniscentrum en kantoor, en dan zing ik weer mee op weg naar huis!