Tekst

Alexander van Noort is de directeur van Ennatuurlijk Aardwarmte. In zijn blog neemt hij je mee in zijn kijk op het bedrijf en de organisatie. Waar staan we nu, waar gaan we naartoe en wat wordt er gedaan rondom de ontwikkeling van (Ennatuurlijk) Aardwarmte. 

 

Woensdag

De zon schijnt, het is woensdag 6 maart. Een rondje Oostlanderweg, Tussenweg, Agriport is goed voor de vitamine D, maar ook voor de motivatie. We zijn in de opbouw van de Drilltec Variotec boortoren waarmee we vervangende geo-putten voor GT6/4 en 3 zullen boren. Begin deze week was dan ook een overdracht van de locatie aan de DSV (Drilling Supervisor). Vanaf nu tot aan midden augustus zal onze grootste productiesite ook een actieve en zwaar gecontroleerde mijnbouw locatie zijn. Veel gelijktijdige activiteiten met grote machines en een hoop mensen betekent ook meteen veel risico. Door ervaring weten we dan we hier goed mee om kunnen gaan, maar een bepaalde nervositeit is ook aanwezig (en gezond).

Maar er speelt meer. We hebben onlangs een succesvolle Raad van Commissarissen vergadering gehad. Maart beginnen we dus met een glimlach. Die glimlach kreeg even een kleine kramp, want onze geplande geo-productie voor het jaar staat onder druk. We hebben boorplanningen verder uitgewerkt. Daar komt uit dat we tijd nodig hebben om door moeilijke geologische zones te boren. Uit de laatste boring van put 8 weten we dat in bepaalde lagen we een kans hebben dat we overmatig boorvloeistof verliezen het proces en dat ook de kosten van het boren niet meer in controle is. Onwenselijk en als goed technisch team zijn we er nu op voorbereid. Dat wil wel zeggen, langzamer boren en regelmatig controles uitvoeren. Alles staat met elkaar in verbinding, dus het verhaal moet duidelijk worden voor mijn team, het DT en ook voor onze klanten.

Gelukkig kunnen meteen de dag erna een puntje op de i zetten als we een maandenlange gezamenlijke industrie onderhandeling met EBN afronden en we een redelijke draft overeenstemming hebben bereikt. Ik ben de hele ochtend in Utrecht, maar het is een bereikte mijlpaal. 

Donderdag

Donderdag, altijd een vrolijk begin met de call met het DT. Ik zit al in Rijswijk, want vanmiddag is daar een bijeenkomst van Geothermie Nederland over seismiciteit. Dat is ook een tekenmomentje om de Ennatuurlijk samenwerking met Noord-Brabant ter versnelling van aardwarmte te bevestigen.

Door het treintje aan digitale afspraken zit ik al om 8:30 in Rijswijk, op een bankje in de EnergyCave. En prima locatie met goede koffie, maar ook een dweil-robot die van introverte nabijheid houdt, en dus om mijn tafel heen blijft dweilen. Misschien ben ik bij binnenkomst mijn voeten vergeten te vegen? Zoals altijd is ook de borrel naderhand nuttig en gezellig. Ik inspireer (hopelijk) nog een wethouder uit Utrecht en een afgevaardigde van de provincie Noord-Brabant. In ieder geval heb ik genoeg energie over om hard meezingend met “Joe”, een nieuw radio kanaal met gouden ouwe, alle ideeën van de dag te overpeinzen en terug te rijden naar Amsterdam.

Vrijdag

Vrijdag hebben we een eerste onderhandeling voor een acquisitie. Daarvoor mogen Stefan en ik naar Maasdijk. Op de heenweg naar Maasdijk, midden in het Westland waar Geothermie een tweede natuur is en HVC de scepter zwaait, heb ik geen zin om te malen dus luister ik een podcast van komieken. Ik ben zolang weggeweest uit Nederland dat ik dus niet meer weet wie er leuk is en eindig met Youp van het Hek en Roué Verveer. Een rare combinatie om na elkaar te luisteren.

Er zit een weekend tussen waarin mijn gratis dochter verhuist. Ze heeft een kamer gevonden in Amsterdam en heeft iedereen om haar vinger gewonden om te helpen. Toch een beetje een emotioneel moment, waar ik dan tactisch meteen een overgangsfase voor heb verzonnen. Ze gaat zaterdag het huis uit. Zondag, na mijn hockeywedstrijd met minimale schade van een blauwe wang, gaan we met het gezin sushi eten en genieten van de nieuwe Dune in de bios. Zo heeft zij gratis eten, en Rosanne (mijn vrouw) toch weer even een ma-dochter momentje.

Maandag

Op maandag was ik in Eindhoven met mijn hele team. We presenteren ons verhaal en ambitie waar we sinds mei vorig jaar aan gewerkt hebben. Het is de basis voor integratie met Ennatuurlijk en maakt duidelijk dat cultuur en ambitie van Ennatuurlijk en Ennatuurlijk Aaardwarnte goed samengaan. En behalve dat is het een mooie gelegenheid om het EnnA MT kennis te laten maken met team Eindhoven en andersom. Een mooi moment, weer een stapje, en daarbij, er is ook taart omdat we met zijn allen feestvieren. 10jaar alweer!

Dinsdag

Op dinsdag bereikt de taart ook Middenmeer voor zowel onszelf als ook de ECW-collega’s. Tegelijkertijd hebben we goed nieuws, want de verhuizing naar het nieuwe kantoor staat gepland voor volgende week. Alle bureaus zijn er, maar het wachten is op het koffieapparaat. Met de verhuizing naar Agriport 61 knippen we de navelstreng met ECW door. De afsplitsing bracht meteen een cultuurverandering met zich mee en velen van team kijken uit naar een eigen honk. Dat geeft rust voor alle operationele focus die de komende tijd gevraagd wordt. Gelukkig mag ik ook nog 2 bijna teamgenoten rondleiden en charmeren om bij ons te komen. Ik twijfel er niet aan dat dat lukt. Wie wil er nu niet bij zo’n top en jarige team duurzame energie naar heel Nederland brengen?

Mocht je je vervelen; kijk dan eens naar onze animaties en loop zeker door onze ambitie en visie. Alles is te vinden op https://www.linkedin.com/company/ennatuurlijk-aardwarmte/

Nogmaals gefeliciteerd!

Alexander