Tekst

Koude van Ennatuurlijk

Naast warmte ontvangen sommige klanten ook koude (koeling) in hun woning. Zelfs tijdens snikhete zomerdagen blijft het in de woning behaaglijk met een simpele draai aan de thermostaat. Niet overal waar we warmte leveren is ook koude beschikbaar. Is er in jouw woning koude beschikbaar? Dan ontvang je deze via je afleverset. 

Tekst

Hoe werkt het?

De koude stroomt via de afleverset je huis binnen, net zoals de warmte. Het koude water circuleert door je binneninstallatie en laat de temperatuur in huis dalen. Zelfs bij langdurig hoge buitentemperaturen kan de installatie de binnentemperatuur enkele graden onder de heersende buitentemperatuur houden, mits je zonwering gebruikt en ramen en buitendeuren gesloten houdt. De koeling is comfortabel omdat de gehele vloer gelijkmatig koude afstraalt en er geen tochtverschijnselen optreden. Op de thermostaat kun je het hele jaar door kiezen voor verwarmen of koelen.

Let op: koude is geen gewone airconditioning. Het is een slimme manier om je huis koeler te maken. Het koude water heeft een aanvoertemperatuur van +/- 16°C. Door de verkoeling zal de temperatuur in je woning met enkele graden zakken.

Media
Media
Tekst

Waar komt de koude vandaan?

De koude komt van natuurlijke bronnen, zoals koude buitenlucht of een koude bron in de bodem. De bron waar we koude vandaan halen verschilt per gebied. In ’s Hertogenbosch komt de koude bijvoorbeeld uit een WKO-bron. Goed om te weten: overal waar we water oppompen, gaat water ook weer terug naar de koudebron. Zo zorgen we ervoor dat de bodem in balans blijft.

Tekst

Wat zijn de voordelen van koelen via een koudenet?

  • Koelere woning: In de zomer blijft je huis aanzienlijk koeler dan de buitenlucht. Geen zweetdruppels meer terwijl je binnen zit!
  • Geen onderhoudszorgen: Ennatuurlijk regelt het onderhoud voor je. Jij kunt gewoon chillen.
  • Duurzaamheid: Koude van Ennatuurlijk is duurzamer, want je maakt daarvoor minder gebruik van fossiele brandstoffen.
  • Minder geluidsoverlast: Vergeleken met een warmtepomp (of airco) met buitenlucht als bron, levert het gebruik van koude vanuit een koudenet minder geluid op. Vooral buiten het gebouw of de woning.
  • Meer ruimte: Weg met individuele koelsystemen. Ennatuurlijk bespaart je ruimte.
  • Elektriciteitsbesparing: Er wordt minder stroom gebruikt voor comfortabele koeling.
  • Lange levensduur: Onze koudesystemen gaan lang mee. Geen gedoe met vervanging.
  • Altijd cool: Consistente koeling voor een comfortabel binnenklimaat.

En nog een bonus: geen 'koudeklap' als je van buiten naar binnen loopt. Gezonde lucht zonder uitdroging of tocht. Ennatuurlijk maakt het leven cooler!

Tekst

Zo wekken we koude op:

  • Koudebron (in Eindhoven en ‘s Hertogenbosch)
    Op warme dagen pompen we koud grondwater uit de koudebron. Dat gebruiken we om het koudenet te koelen. Het grondwater pompen we vervolgens weer terug.
  • Collectieve koelmachine
    De koelmachine levert koude waarbij de vrijkomende condensorwarmte aan de buitenlucht, aan de woningen of aan het warmtenet terug geleverd wordt.
  • Collectieve bodemlus
    De bodemlus bestaat uit een leiding waardoor water wordt gepompt. Het water neemt de koude van de bodem op en geeft deze af aan het koudenet.
Tekst

Heb je nog vragen? 

De antwoorden op de meest gestelde vragen over koude hebben we voor je op een rijtje gezet. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Dan horen we graag van je. 

Naar de meest gestelde vragen

Neem contact met ons op

Media