Tekst

Koude van Ennatuurlijk

Naast warmte ontvangen sommige klanten ook koude in hun woning. Zelfs tijdens snikhete zomerdagen blijft het in de woning behaaglijk met een simpele draai aan de thermostaat. Niet overal waar we warmte leveren is ook koude beschikbaar. Is er in jouw woning koude beschikbaar? Dan ontvang je deze via je afleverset. 

Tekst

Koude in jouw woning

De koude komt, net als de warmte, de woning binnen via de afleverset in je meterkast of berging. Via de vloerverwarming wordt de vloer gekoeld waardoor ook de temperatuur in jouw woning omlaag gaat. Op de thermostaat kun je het hele jaar door kiezen voor verwarmen of koelen.

Media
Media
Tekst

Waar komt de koude vandaan?

De koude komt van natuurlijke bronnen, zoals koude buitenlucht of een koude bron in de bodem. De bron waar we koude vandaan halen verschilt per gebied. In ’s Hertogenbosch komt de koude bijvoorbeeld uit een WKO-bron. Goed om te weten: overal waar we water oppompen, gaat water ook weer terug naar de koudebron. Zo zorgen we ervoor dat de bodem in balans blijft.

Tekst

Wat zijn de voordelen van koelen via een koudenet?

 • In de zomer is je huis een paar graden koeler dan de buitentemperatuur
 • Je hebt geen omkijken naar onderhoud: dat doen wij voor je
 • Koude van Ennatuurlijk is duurzamer, want je maakt daarvoor minder gebruik van fossiele brandstoffen
 • Vergeleken met een warmtepomp (of airco) met buitenlucht als bron, levert het gebruik van koude vanuit een koudenet minder geluid op. Vooral buiten het gebouw of de woning
 • Er wordt in of op het gebouw minder ruimte verbruikt
 • Er wordt minder stroom gebruikt voor de koeling
Tekst

Zo wekken we koude op:

 • Koudebron (in Eindhoven en ‘s Hertogenbosch)
  Op warme dagen pompen we koud grondwater uit de koudebron. Dat gebruiken we om het koudenet te koelen. Het grondwater pompen we vervolgens weer terug.
 • Collectieve koelmachine
  De koelmachine levert koude waarbij de vrijkomende condensorwarmte aan de buitenlucht, aan de woningen of aan het warmtenet terug geleverd wordt.
 • Collectieve bodemlus
  De bodemlus bestaat uit een leiding waardoor water wordt gepompt. Het water neemt de koude van de bodem op en geeft deze af aan het koudenet.
Tekst

Heb je nog vragen? 

De antwoorden op de meest gestelde vragen over koude hebben we voor je op een rijtje gezet. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Dan horen we graag van je. 

Naar de meest gestelde vragen

Neem contact met ons op

Media