Tekst

Het warmtetarief

Het warmtetarief is gebaseerd op onze kosten voor de inkoop, productie en levering van warmte. Het wordt één keer per jaar aan het einde van het jaar vastgesteld en geldt van 1 januari tot en met 31 december. Het verandert tussentijds niet. Dat geeft je duidelijkheid en rust.

Let op: In 2024 wordt hierop eenmalige een uitzondering gemaakt in verband met het herstelbesluit vanuit de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Klik hier voor meer informatie, of lees op de pagina over het tarief in 2024 de antwoorden op enkele veelgestelde vragen.

Vanuit de wet zijn er regels waar ons tarief aan moet voldoen; zo geldt voor warmte het zogeheten niet-meer-dan-anders-principe. Dat betekent dat huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet gemiddeld niet meer betalen dan huishoudens met verwarming op gas. Het maximale tarief dat warmteleveranciers mogen vragen wordt ieder jaar in december vastgesteld door de ACM, de Autoriteit Consument & Markt. De ACM baseert dat tarief op de gasprijzen die per 1 januari gelden voor een vast contract van één jaar. De ACM ziet er vervolgens ook op toe dat we niet te veel rendement maken. 

Op Mijn Warmte vind je altijd de actuele informatie over je verbruik en je maandelijkse voorschot.

Eerste kolom

Warmtetarief is gebaseerd op onze kosten voor inkoop, productie en levering van warmte

Tweede kolom

Tarief blijft van 1 januari tot en met 31 december gelijk, behalve in 2024

Derde kolom

Voor het tarief geldt het niet-meer-dan-anders-principe

Vierde kolom

De ACM bepaalt het maximumtarief en monitort rendement

Tekst

Je warmtetarief 

Benieuwd naar wat je in 2024 voor je warmte betaalt? Je vindt het in je persoonlijke account op Mijn Warmte. 

 

Lees hier meer over het tarief in 2024

Lees hier meer over het tarief in 2023 

Media
Tekst

Hoe komt het warmtetarief tot stand?


Hoe zit het nu precies met het warmtetarief? Waar is het op gebaseerd en wat is de rol van de ACM? In deze animatie van ca. 1,5 minuut leggen we het aan je uit. 

Tekst

Vragen & antwoorden 

Wil je nog meer weten over het tarief, je voorschot en aanverwante zaken? Bij vragen & antwoorden vind je veel informatie overzichtelijk bij elkaar. 

Ga naar vragen & antwoorden

 

Media
Tekst

Variabele en vaste kosten 

Het tarief voor warmte bestaat uit variabele kosten en vaste kosten. De variabele kosten hebben betrekking op je verbruik. De hoeveelheid warmte die je verbruikt meten we in Gigajoule. 
Voor de vaste kosten geldt dat het niet uitmaakt hoeveel warmte je verbruikt. De vaste kosten bestaan uit drie onderdelen:

-    Vaste kosten warmte (voor beheer en onderhoud van het
     warmtenet);
-    Meetkosten;
-    Kosten voor de afleverset 

Voor bepaalde situaties kunnen afwijkende afspraken van toepassing zijn.
 

Maandelijks voorschot 

Je betaalt maandelijks een voorschot. Dit voorschot bestaat uit vaste kosten en de kosten van je verwachte verbruik. Je verwachte verbruik schatten we onder andere in op basis van je verbruik in het verleden en de weersverwachting. Eenmaal per jaar ontvang je een jaarafrekening. Op de jaarafrekening zie je de werkelijke totale kosten vergeleken met het totaalbedrag van de betaalde voorschotten. Het is afhankelijk van waar je woont, in welke maand van het jaar je de jaarafrekening ontvangt.
 

Relatie met energiekosten

De productie van warmte is nog altijd deels afhankelijk van gas en stroom. Zelfs de in- en verkoopprijzen van duurzamere warmte zijn in Nederland aan de gasprijs gekoppeld, via wetgeving en subsidies. Dat betekent dat de prijzen van warmte omhooggaan als de gas- en stroomprijzen stijgen. Als warmteleverancier vinden wij het onze verantwoordelijkheid de prijsstijging zo laag mogelijk te houden. Daarom is ons uitgangspunt dat we alleen de extra kosten doorberekenen. 

Dionne

Heb je nog vragen?

Dionne of een van onze andere collega's helpen je graag.
Neem contact op met onze klantenservice.