Tekst

Je woning is aangesloten op een warmtenet en je hoort dat er alternatieven zijn, zoals een individuele warmtepomp. Je vraagt je dan misschien af wat de voordelen van je huidige warmtenet aansluiting zijn t.o.v. een individuele warmtepomp. We zetten de voordelen voor je op een rij en maken hierbij het vergelijk met een individuele warmtepomp voor een woning omdat deze vorm van verwarming ook duurzaam en (deels) gasvrij kan.

"Met een aansluiting op het warmtenet ben je volledig ontzorgd en zeker van warmte. Jouw woning is al klaar voor de energietransitie."

Tekst

1. Minder ruimte

Een aansluiting op het warmtenet vraagt weinig ruimte in je woning. De afleverset past bijna altijd in de meterkast of in de berging; je hoeft je woning dus niet aan te passen. Een warmtepomp vraagt wel een flinke aanpassing van je woning, waaronder zeer goede isolatie, en neemt in je woning ook veel ruimte in beslag. Bovendien moet er een buitenunit worden geplaatst. Soms moet er ook een buffer worden geplaatst voor warmtapwater, zo’n buffer is rond de 200 tot 300 liter, wat flink wat ruimte inneemt.

Media
Media
Tekst

2. Geen (onverwachte) investeringen

Je bent met een aansluiting op ons warmtenet al verzekerd dat je woning klaar is voor de energietransitie, hierdoor zijn er geen investeringen meer nodig aan je warmtevoorziening. De jaarlijkse onderhoudskosten zijn in onze prijs inbegrepen. Bij een individuele warmtepomp is er nog wel een investering nodig, je dient de warmtepomp namelijk aan te schaffen en te laten installeren. Afhankelijk van je woning kan het ook nog mogelijk zijn om (extra) isolatie toe te passen. De levensduur van de warmtepomp ligt gemiddeld op 15 jaar, hierna zal er dus een nieuwe investering gedaan moeten worden. Bij een warmtenet ben je daarentegen dus volledig ontzorgd en heb je geen onverwachte kosten. 

Tekst

3. Geen last van geluid en/of trillingen

Een warmtenet is een centraal systeem waarbij warmte wordt geleverd aan woningen en gebouwen via een netwerk van leidingen. Bij de woningen hangt een afleverset - veelal in de meterkas. Via de afleverset komt de warmte de woning binnen. Onze afleverset heeft geen geluidsproductie. Een warmtepomp heeft daarentegen een buitenunit met draaiende onderdelen waar de warmte wordt geproduceerd. Deze buitenunit heeft geluidsproductie, afhankelijk van de type warmtepomp en de weersomstandigheden kan dit meer of minder zijn. Ook kan het zijn dat je last hebt van de trillingen die een warmtepomp kan veroorzaken. Dit kan zowel voor jezelf als buren als overlast worden ervaren. 

Media
Media
Tekst

4. Volledig ontzorgd

Ennatuurlijk doet er alles aan om jouw warmtelevering zo betrouwbaar mogelijk te laten verlopen. Daarom ben je met een warmtenet zeker van warmte. Wij zorgen er dus voor dat er altijd warmte voor je is. Elk systeem heeft daarom een back-up systeem Komt er in de technische ruimte, het warmtenet of in de afleverset toch een storing? Dan verhelpen bij die zo snel mogelijk. Wij bieden totale ontzorging. Het onderhoud wordt door ons centraal geregeld waardoor je geen onderhoudscontract nodig hebt bij een leverancier of monteur. Het systeem voldoet aan de hoogste veiligheidseisen en wordt 24 uur per dag op afstand bewaakt door onze beheerders. Bij een warmtepomp daarentegen ben je zelf verantwoordelijk voor de warmtevoorziening en het onderhoud van de installatie.

Tekst

5. Netcongestie

Warmtepompen zijn een cruciaal onderdeel van de energietransitie, maar ze kunnen problemen veroorzaken op het elektriciteitsnet. Dit komt omdat er steeds meer warmtepompen komen en die gebruiken veel stroom. Op het huidige elektriciteitsnet is momenteel sprake van netcongestie. Netcongestie treedt op wanneer de capaciteit van het elektriciteitsnet onvoldoende is om nieuwe netaansluitingen te voorzien. Het is niet mogelijk om heel Nederland te voorzien van een warmtepomp gezien de capaciteit van ons elektriciteitsnet. Woningen die worden voorzien van warmte door een warmtenet gebruiken niet de grote hoeveelheid stroom die warmtepompen gebruiken en dragen daarom niet bij aan problemen op het elektriciteitsnet. 

Media
Media
Tekst

6. Verduurzamen zonder dat je iets hoeft te doen

Warmtenetten en een warmtepomp zijn allebei duurzame vormen van verwarmen, maar niet allebei de systemen lenen zich even goed in elke situatie. Voor een warmtepomp is het noodzakelijk dat een woning goed geïsoleerd is. Voor een warmtenetaansluiting niet direct. Uiteraard raden wij aan om je woning te isoleren om te besparen op je energierekening, maar je behaalt ook het comfort zonder isolatie. Daarbij is het grote voordeel van warmtenetten dat je woning klaar is voor de energietransitie; je verduurzaamt automatisch mee zodra wij de bron verder verduurzamen, je hoeft daar zelf niks meer aan te doen. 

Tekst

7. Toekomstbestendiger

In onze warmtenetten passen we steeds de nieuwste technologieën en bronnen toe: onze warmtenetten zijn daardoor toekomstbestendig en worden steeds efficiënter en duurzamer. Dat voordeel heeft een warmtepomp niet: de efficiëntie en duurzaamheid blijft de hele levensduur gelijk.

Media
Tekst

Wat is een warmtenet eigenlijk?

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water wordt gebruikt om huizen en gebouwen te verwarmen. Daardoor hoeft er niet meer in ieder huis een cv-ketel op aardgas te hangen.

Meer weten over warmtenetten

 

Tekst

Warmtenetten van Ennatuurlijk

Ennatuurlijk heeft op verschillende plekken in Nederland warmtenetten. En we werken hard aan het uitbreiden van onze bestaande warmtenetten en het realiseren van nieuwe netten. Kijk vooral even op de kaart of er een warmtenet van Ennatuurlijk bij jou in de buurt ligt.

Naar de warmtenetten van Ennatuurlijk