Warmtesingel Breda

Tekst

Warmtesingel Breda

Ook de gemeente Breda maakt de overstap naar aardgasvrij wonen en werken. Samen met bewoners, ondernemers en woningcorporaties maakt zij per gebied een transitieplan met de beste route naar aardgasvrij. Warmtenetten spelen hierin een belangrijke rol. Ennatuurlijk helpt de gemeente Breda bij de uitvoering van deze plannen. Dat doen we onder meer door het bestaande warmtenet uit te breiden met de warmtesingel.

In Breda ligt een van de oudste warmtenetten van Nederland. Zo’n 20.000 woningen (ca. 22% van alle huishoudens) en 100 bedrijven in Breda zijn op het net aangesloten voor verwarming en warm water, waarvan het leeuwendeel direct bij de bouw. Ook voor veel bestaande woningen en bedrijven die nu nog verwarmen met aardgas, is een aansluiting op een warmtenet een goed alternatief. Door de warmtesingel wordt een overstap van aardgas naar duurzamere warmte via een warmtenet mogelijk voor zo’n 7.000 bestaande woningen en 100 bedrijven. Uiteindelijk wil Ennatuurlijk duurzamere warmte beschikbaar maken voor zo’n 50% van de huishoudens.

De Warmtesingel

De Warmtesingel is een vijf kilometer lange leiding die de ring van warmtenetten in Breda compleet maakt. De leiding loopt onder het centrum langs, langs de singels, en maakt het voor huishoudens en bedrijven makkelijker om over te stappen op een alternatief voor verwarmen op aardgas. De uitbreiding van het warmtenet met de warmtesingel maakt verdere groei van het Bredase netwerk mogelijk, zodat duurzamere warmte beschikbaar komt voor de helft van Breda. Het warmtenet levert lokale warmte van de RWE-centrale in Geertruidenberg. 

Warmtesingel Breda

Tekst

De aanleg in drie fases

De aanleg van de warmtesingel gebeurt in drie fasen:

  • Fase 1: In oktober 2020 is de eerste fase afgerond. Het tracé startte aan de westkant en loopt van het NAC-station naar de Middellaan. De eerste projecten zoals Brandweerkazerne, twee grote appartementencomplexen en de Koninklijke Militaire Academie (KMA) konden dankzij de warmtesingel overstappen van aardgas op duurzamere warmte via het warmtenet van Ennatuurlijk. 
  • Fase 2 & 3: De laatste twee fases starten in juni 2022. Medio 2023 moet de ring compleet zijn. Zwembad Sonsbeeck (gemeente Breda), nieuwbouwproject The Marker en te renoveren woningen in Lange Stallen krijgen als eerste een aansluiting.  

Blijf op de hoogte via de Bouwapp

Linker kolom

Om je tijdens de werkzaamheden op de hoogte te houden, maken we gebruik van Bouwapp. Je kunt deze app downloaden via de QR-code. Zoek vervolgens naar Warmtesingel Breda fase 3. 

Of ga naar: debouw.app/projects/warmtesingel-breda-fase-3/updates

Rechter kolom

bouwapp qr

Bekijk de serie: Doorpakkers

Tekst

In deze aflevering van onze serie Doorpakkers vertellen we je meer over de Warmtesingel. 

Media
Tekst

Waarom een warmtesingel voor Breda?

In deze video vertellen Ernst Japikse, algemeen directeur bij Ennatuurlijk en Tom Emons, operationeel directeur bij Ennatuurlijk over de werkzaamheden voor de Warmtesingel en de visie voor Breda.

 

Tekst

Warmtenet Breda

Bijna twintig procent van de Bredase huishoudens is al aangesloten op het warmtenet van Ennatuurlijk. Het warmtenet in Breda is onderdeel van het warmtenet in Midden- en West-Brabant en wordt op dit moment voor het grootste gedeelte gevoed door de RWE-centrale in Geertruidenberg. In die centrale wordt elektriciteit opgewekt waarbij veel warmte vrijkomt. Een deel van deze warmte wordt afgetapt en gebruikt voor de verwarming van huizen en bedrijven in Breda, Tilburg, Oosterhout en Made.

Lees meer over het warmtenet 

Tekst

Benieuwd of warmte ook iets voor jouw bedrijf of gebouw is?

Download hier een brochure met meer informatie

Of doe de postcodecheck:

Meer weten?

Onder meer Dionne van onze klantenservice helpt je graag verder.

 

085-2734567
klantenservice@ennatuurlijk.nl

Wat vind jij van Warmtesingel Breda

Wat vind jij van Warmtesingel Breda

Bedankt voor het geven van jouw waardering!
Deze staat in de wachtrij om goedgekeurd te worden door een van onze website beheerders.
Na goedkeuring zal deze worden gepubliceerd.

Sluit dit venster