Maastricht

Warmtenet Ennatuurlijk Maastricht.jpgOok in de meest zuidelijke stad van Nederland leveren wij warmte. In Maastricht liggen twee warmtenetten. Zo zorgen we dat zo’n 2300 woningen en 33 bedrijven in de hippe, bruisende wijk Belvédère en de moderne wijk Céramique er het hele jaar comfortabel bij zitten. Maar ook markante gebouwen zoals het provinciehuis en het Eiffelgebouw (het voormalige Sphinxgebouw) zijn aangesloten op de stadsverwarming in Maastricht.

 

            

Waar komt de warmte in Maastricht vandaan?

De warmte die we gebruiken is lokaal. Bij de productieprocessen in de papierfabriek van Sappi komen namelijk grote hoeveelheden warmte vrij. Warmte die voorheen in de vorm van wolken met een temperatuur van 120 °C de schoorstenen verliet. Wij hergebruiken deze overtollige warmte als stadsverwarming om de woningen en bedrijven in het centrum van Maastricht te verwarmen en te koelen. 

ill-mosea.png

Zo gaat er geen warmte meer verloren en besparen we flink wat CO2. Wist je dat het warmtenet in Maastricht dankzij Sappi in 85% procent van de totale warmtevraag van winkel- en kantorencomplex Mosae Forum voorziet?

 

Hoe werkt het precies?

De restwarmte (stoom) die vrijkomt bij het maken van papier bij Sappi vangen we op in een koeltoren. Vervolgens gebruiken we deze warmte om water te verwarmen. Dit doen we via een warmtewisselaar in de uitlaat van de gasturbine van Sappi. Via het warmtenet in Maastricht brengen we het warme water naar de woningen en kantoren in de buurt. Een ander deel van het water wordt gebruikt in twee absorptiekoelmachines voor het maken van koud water van 12°C. Zo werkt Ennatuurlijk samen met Sappi en de gemeente Maastricht aan een aardgasvrij en duurzaam Maastricht. Nu en in de toekomst.

zo-werkt-het-sappi.png

Wist je dat het gebruik van restwarmte voor stadsverwarming en warm water zorgt voor een grote energiebesparing? En dat dit gelijk staat aan de jaarlijkse CO2-opname van ongeveer 55.000 bomen?

Toekomst

We werken hard om de warmtelevering verder te verduurzamen. Op dit moment springen piek- en back-upketels op aardgas soms bij wanneer de warmtevraag, bijvoorbeeld op koude winterdagen, hoger ligt dan Sappi kan leveren. Het streven is natuurlijk een aardgasvrij warmtenet. Hoe, dat weten we nog niet. Samen met de gemeente Maastricht onderzoeken we duurzame mogelijkheden zodat we Maastricht nu, maar ook in de toekomst, verder kunnen verduurzamen.
 

Vragen of contact?

Heeft u vragen over warmte, uw aansluiting of andere zaken. Dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice . Bent u een zakelijke klant of heeft u interesse in een aansluiting op het warmtenet in Maastricht? Neem dan contact op met onze zakelijke klantenservice. Zij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur via 085-2734559 of zakelijke-klantenservice@ennatuurlijk.nl.