Voordelen van een warmtenet
Om klimaatverandering tegen te gaan, gaat Nederland aardgasvrij wonen. Om dit voor elkaar te krijgen zijn er een aantal alternatieven zoals elektrische warmtepompen en warmtenetten. Een warmtepomp is echter niet voor iedereen een oplossing. Het is waarschijnlijk onmogelijk om genoeg duurzame energie op te wekken om alle huizen elektrisch te verwarmen met warmtepompen. Bovendien zijn niet alle woningen zo goed te isoleren dat ze geschikt zijn voor een warmtepomp. Een warmtenet is daarom een van de andere mogelijkheden.
Klaar voor de toekomst
Een gebouw dat is aangesloten op een warmtenet van Ennatuurlijk is klaar voor de toekomst! Er is namelijk geen cv-ketel op aardgas meer nodig om het gebouw te verwarmen. Bovendien hoeft er aan het gebouw zelf weinig aangepast te worden. Een warmtenet heeft een aantal grote voordelen die we je graag laten zien.
Voordelen van warmte van een warmtenet
1. Het is makkelijk en comfortabel
Bij een warmtenet zijn er weinig aanpassingen in huis nodig. Dat is handig! Een woning wordt op het warmtenet aangesloten met een klein kastje, de warmtewisselaar. Aan je radiatoren of vloerverwarming verandert niets.Warm water voor de radiatoren en vloerverwarming is altijd direct beschikbaar. Het warm kraanwater dat je gebruikt, heeft bovendien altijd de juiste temperatuur. Kortom: comfort!
2. Het is duurzamer
Met het verwarmingssysteem in jouw woning stoot je minder broeikasgassen (CO₂) uit dan met een aardgasgestookte cv-ketel. Ook gebruikt Ennatuurlijk steeds duurzamere warmtebronnen. Elke dag werken we er hard aan om de duurzaamheid van onze netten te verbeteren door op zoek te gaan naar duurzamere bronnen. Denk hierbij aan aardwarmte of aquathermie. Jouw warmte groeit daarin mee. Als wij de bron van een warmtenet verduurzamen merk je daar verder niets van. Kortom, met een warmtenet ben je klaar voor de toekomst!
3. Het is veilig
Het verwarmingssysteem is een veilig systeem. Er lopen namelijk geen gasleidingen door jouw woning. De warmte-installatie en -leidingen voldoen bovendien aan de hoogste veiligheidseisen. Ook wordt het wijkverwarmingssysteem 24 uur per dag op afstand bewaakt en worden storingen zo snel mogelijk verholpen.
4. Het neemt niet veel ruimte in beslag
De afleverset in jouw meterkast of berging is ongeveer net zo groot als een cv-ketel en vaak veel kleiner dan een warmtepomp. Maak je gebruik van warmtekostenverdeling? Dan bevinden de radiatormeters zich op de radiatoren in jouw woning. Het systeem neemt verder geen plaats in beslag in bijvoorbeeld jouw meterkast of berging. Bovendien is er voor beide systemen geen rookgasafvoerkanaal nodig. Je bespaart dus ruimte.
5. Je hebt leveringszekerheid
Ennatuurlijk doet er alles aan om jouw warmtelevering zo betrouwbaar mogelijk te laten verlopen. Komt er in de technische ruimte, het warmtenet of in de afleverset toch een storing voor? Dan verhelpen wij die zo snel mogelijk.
Wat is een warmtenet eigenlijk?
Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water wordt gebruikt om huizen en gebouwen te verwarmen. Daardoor hoeft er niet meer in ieder huis een cv-ketel op aardgas te hangen.
Warmtenetten van Ennatuurlijk
Ennatuurlijk heeft op verschillende plekken in Nederland warmtenetten. En we werken hard aan het uitbreiden van onze bestaande warmtenetten en het realiseren van nieuwe netten. Kijk vooral even op de kaart of er een warmtenet van Ennatuurlijk bij jou in de buurt ligt.