Tekst

Het warmtetarief

Het warmtetarief is gebaseerd op onze kosten voor de inkoop, productie en levering van warmte. Het wordt één keer per jaar aan het einde van het jaar vastgesteld en geldt van 1 januari tot en met 31 december. Het verandert tussentijds niet. Dat geeft duidelijkheid en rust.

Vanuit de wet zijn er regels waar ons tarief aan moet voldoen; zo geldt voor warmte het zogeheten niet-meer-dan-anders-principe. Dat betekent dat huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet gemiddeld niet meer betalen dan huishoudens met verwarming op gas. Het maximale tarief dat warmteleveranciers mogen vragen wordt ieder jaar in december vastgesteld door de ACM, de Autoriteit Consument & Markt. De ACM baseert dat tarief op de gasprijzen die per 1 januari gelden voor een vast contract van één jaar. De ACM ziet er vervolgens ook op toe dat we niet te veel rendement maken. 

Op Mijn Warmte vind je altijd de actuele informatie over je verbruik en je maandelijkse voorschot.

Tekst

Je warmtetarief 

Benieuwd naar wat jij voor je warmte betaalt? Je vindt het in je persoonlijke account op Mijn Warmte. 

Lees hier alles over het tarief in 2023Medio december ontvang je bericht over je tarief in 2024

Media
Tekst

Variabele en vaste kosten 

Het tarief voor warmte bestaat uit variabele kosten en vaste kosten. De variabele kosten hebben betrekking op je verbruik. De hoeveelheid warmte die je verbruikt meten we in Gigajoule. 
Voor de vaste kosten geldt dat het niet uitmaakt hoeveel warmte je verbruikt. De vaste kosten bestaan uit drie onderdelen:

-    Beheer en onderhoud van het warmtenet
-    Meten van verbruik 
-    Huur van de afleverset


Voor bepaalde situaties kunnen afwijkende afspraken van toepassing zijn.

 

Maandelijks voorschot 

Je betaalt maandelijks een voorschot. Dit voorschot bestaat uit vaste kosten en de kosten van je verwachte verbruik. Je verwachte verbruik schatten we onder andere in op basis van je verbruik in het verleden en de weersverwachting. Eenmaal per jaar ontvang je een jaarafrekening. Op de jaarafrekening zie je de werkelijke totale kosten vergeleken met het totaalbedrag van de betaalde voorschotten. Het is afhankelijk van waar je woont, in welke maand van het jaar je de jaarafrekening ontvangt.

Media
Tekst

Jouw voorschot controleren en aanpassen

Wij adviseren je om eens per twee maanden te controleren of het voorschot dat je betaalt nog past bij je verbruik.

 Lees hier stap voor stap hoe je je voorschot aan kunt passen

Tekst

Relatie met energiekosten

De productie van warmte is nog altijd deels afhankelijk van gas en stroom. Zelfs de in- en verkoopprijzen van duurzamere warmte zijn in Nederland aan de gasprijs gekoppeld, via wetgeving en subsidies. Dat betekent dat de prijzen van warmte omhooggaan als de gas- en stroomprijzen stijgen. Als warmteleverancier vinden wij het onze verantwoordelijkheid de prijsstijging zo laag mogelijk te houden. Daarom is ons uitgangspunt dat we alleen de extra kosten doorberekenen.  

Tekst

Warmtemeter meet je verbruik 

In je huis hangt een afleverset met daarop een warmtemeter. Deze warmtemeter meet de warmte die je verbruikt voor het verwarmen van je huis en warm water.

Lees hier meer over je warmtemeter

Dionne

Heb je nog vragen?

Dionne of een van onze andere collega's helpen je graag.
Neem contact op met onze klantenservice.