Tekst

Steeds meer woningcorporaties en projectontwikkelaars vragen om het lokaal koelen en verwarmen van huizen en bedrijven. In de rubriek In de praktijk staan we stil bij projecten waarin Ennatuurlijk een oplossing had voor een vraagstuk. 

In deze aflevering staat het vraagstuk van WonenBreburg centraal. Deze woningcorporatie wilde in Breda voor 144 appartementen - verdeeld over 3 complexen – de warmteaansluiting aanpassen van collectieve aansluiting voor ruimteverwarming naar individuele aansluitingen met warmtapwater. Aan het woord: Rob van der Hout (Projectleider groot onderhoud bij WonenBreburg) en Jeroen Heesterbeek (accountmanager Ennatuurlijk).  

Eerste kolom
vrouw

Van collectieve naar individuele warmteaansluiting

Tweede kolom
Flat

144 appartementen

Derde kolom
warmterleiding

Warmtenet

Vierde kolom
Ontzorging

Volledige ontzorging

Tekst

De vraag

WonenBreburg is de grootste woningcorporatie in de omgeving Tilburg-Breda. Verduurzaming staat ook bij hen hoog op de agenda. Voor dit project waren 144 appartementen in de Calandstraat in Breda aan de beurt.

Linker kolom

"Wij vinden comfort, besparing op woonlasten en beperking van energieverbruik heel belangrijk voor onze huurders”, vertelt Rob van der Hout van WonenBreburg. “We wilden deze drie complexen helemaal van het aardgas afhalen en overzetten op individuele afleversets en gigajoulemeters. Huurders krijgen daardoor meer inzicht in het individuele warmteverbruik, waardoor besparen makkelijker wordt. Ook wilden we het comfort verhogen, onder andere door elektrische boilers te verwijderen en warmtapwater via de afleverset te verzorgen.” Een ander voordeel van de individuele afleversets was dat de administratieve kostenverrekening van het warmteverbruik via kostenverdeelmeters komt te vervallen. Daarvoor in de plaats zullen huurders de warmtekosten maandelijks verrekenen met Ennatuurlijk.  

Rechter kolom
Tekst

Ennatuurlijk heeft de oplossing, want… 

De drie complexen waren al collectief aangesloten op het warmtenet van Ennatuurlijk voor ruimteverwarming. In 2022 en 2023 krijgen de 144 appartementen óók warm kraanwater van Ennatuurlijk. WonenBreburg werkt al jaren samen met Ennatuurlijk.

Tekst

Jeroen Heesterbeek van Ennatuurlijk vertelt: “Omdat ze al aangesloten waren op ons warmtenet, was het eigenlijk een een-tweetje. Bovendien bleek het warmtenet de goedkoopste oplossing om helemaal gasloos te worden.” Toch komt er nog heel wat bij kijken om een collectieve aansluiting om te bouwen naar een individuele. “Bij bestaande bouw moet je technische oplossingen zoeken en realiseren binnen de bestaande constructies. Bij dit project hebben we bijvoorbeeld al het inpandig leidingwerk overgenomen en waar nodig vernieuwd of geïsoleerd.” Ook realiseerde Ennatuurlijk een regelstation, waar vanuit alle leidingen de appartementcomplexen ingaan.

Media
Tekst

“In dat station verlagen we de hoge temperatuur (90 graden) naar een middentemperatuur (70 graden). Dat vermindert het warmteverlies in het complex en zorgt ervoor dat de 144 woningen al klaar zijn om in de toekomst gebruik te gaan maken van nog duurzamere warmtebronnen.” 

De match!

“Als je al bent aangesloten op een warmtenet, is het het meest efficiënt om die vervolgens om te bouwen”, aldus Rob. “Dat scheelt natuurlijk ook in investeringskosten.” Toch speelt er meer mee in de keuze. “Ennatuurlijk is een betrouwbare partner, waar we vaker en graag mee samenwerken. Ze hebben alle kennis in huis om corporaties zoals de onze te adviseren. Aansluiten op het warmtenet was in de Calandstraat logisch, maar is niet bij al onze complexen de beste oplossing. Ennatuurlijk denkt ook mee in andere energieoplossingen, bijvoorbeeld als een warmtenet niet in de buurt ligt van een van onze complexen.”  

Het resultaat 

Straks zit er in elke meterkast een afleverset en is de elektrische boiler verdwenen. Voor huurders wordt het verbruik daardoor veel inzichtelijker en zijn lege boilers verleden tijd. Naast het omzetten van het warmtenet, pakt WonenBreBurg nog veel meer aan bij deze flats. “Ze zijn 53 jaar oud, dus in 2022 en 2023 knappen we alles op: riool en alle natte ruimtes. Daarnaast brengen we een dik isolatiepakket aan de buitenzijde aan en individualiseren we het ventilatiesysteem.” Zo’n groot project valt of staat met een voorspoedige samenwerking. “En dat zit wel goed met Ennatuurlijk”, aldus Rob. “Ze zaten al vroeg om de tafel bij ons, want de voorbereidende werkzaamheden namen heel wat maanden in beslag. De kunst is dan om alle planningen en technische details tijdig naar voren te krijgen. Dat heeft Ennatuurlijk goed gedaan, met korte lijntjes en één aanspreekpunt.” 

Meer weten over warmte-oplossingen?

Sjors of een van zijn collega's helpen je graag verder.