Tekst

Samen zorgen we ervoor dat iedereen in Nederland snel toegang krijgt tot duurzamere energie. Dat vraagt om een specifieke aanpak. In de rubriek ‘In de praktijk’ staan we daarom stil bij projecten waarin Ennatuurlijk een oplossing had voor een vraagstuk.  

Deze keer staat het vraagstuk van Bundle centraal, een ontwikkelaar van wooncommunity’s in Enschede. De Performance Factory is zo’n duurzame wooncommunity, bestaande uit 185 studio’s, 17 woon-werkstudio’s, en 1.600 m2 commerciële ruimte. Hoe worden deze woningen en bedrijfsruimtes verwarmd? Aan het woord: Dirk Roskam (Projectleider bij Bundle) en Berend-Jan Oudejans (Projectleider Realisatie bij Ennatuurlijk). 

Samenvatting

Linker kolom
  • Nieuwbouw voor jonge starters op de arbeidsmarkt
  • Bundle maakt vanaf januari 2024 gebruik van het warmtenet van Ennatuurlijk
  • Betaalbare en duurzamere warmte voor wooncommunity
Rechter kolom

Locatie: Enschede
Aantal: 185 studio's en 17 woon-werkstudio's
Oplossing: aansluiting op het warmtenet in Enschede

Tekst

De vraag

Jonge starters op de arbeidsmarkt zijn de doelgroep van de Performance Factory, een complex met veel studio’s. Een heel groot deel van de afgestudeerden in Enschede verlaat namelijk de regio. Naast meer werkgelegenheid, moeten ook woningen als deze het voor hen aantrekkelijker maken om te blijven. Hoe kan Bundle het beste deze studio’s en appartementen duurzaam én betaalbaar verwarmen? “Bij woonoppervlakten als deze is dat een uitdaging, omdat de studio’s niet groot zijn en beperkte ruimte hebben voor installaties”, vertelt Dirk. “En twee zonnepanelen wekken te weinig op als je warm tapwater wil en elektrisch wil verwarmen.”

 

De uitdaging

Bundle wil in aanmerking komen voor een milieu-investeringsaftrek. “Op die manier kunnen we tegen redelijke kosten investeren in een duurzame manier van bouwen. Alle materialen van de Performance Factory hebben een lange levensduur en zijn geselecteerd op herbruikbaarheid. Vloeren, wanden en plafonds zijn bijvoorbeeld opgetrokken uit kruislings verlijmd hout, zodat wanden en vloeren bij een herbestemming makkelijk uit elkaar gehaald kunnen worden. Zelfs de hele woning kan elders geplaatst worden.” Het verwarmen van de woningen moest ook duurzaam zijn. Nog een eis was dat aansluitingen weinig ruimte in beslag moesten nemen. “Op woningen van veertig vierkante meter verlies je ontzettend veel kostbare ruimte als je daar een warmtepomp of een WTW-installatie neerzet.”

Media
Tekst

“De Performance Factory profiteert van een aftakking van het warmtenet in Enschede. We leveren een afleverset hoge temperatuur, zodat het gebouw wordt voorzien van ruimteverwarming en warm tapwater.”

Berend-Jan Oudejans, projectleider Realisatie bij Ennatuurlijk

Tekst

Maatwerkoplossing van Ennatuurlijk

Gelukkig had Ennatuurlijk al voorgesorteerd op het verwarmen van de Performance Factory, toen een aftakking werd gemaakt van het warmtenet van Ennatuurlijk in Enschede. Deze acht kilometer lange transportleiding is in oktober 2020 voltooid en brengt warmte van afvalenergiebedrijf Twence tot in het hart van Enschede. Berend-Jan: “Waar nu de Performance Factory wordt gebouwd, lag voorheen een parkeerplaats. Tijdens het aanleggen van het warmtenet hebben we een vertakking aangelegd voor het geval daar ooit gebouwd zou worden.” Dit warmtenet werd meerdere keren uitgeroepen tot het duurzaamste van Nederland. “Wij zagen het dus als een kans om daarop aan te sluiten”, aldus Dirk.

Voor dit project levert Ennatuurlijk een afleverset hoge temperatuur, die in januari 2024 wordt geplaatst. Daardoor kan de binneninstallatie van de Performance Factory aangesloten worden op het warmtenet, en worden voorzien van ruimteverwarming en warm tapwater.  Dirk: “Deze oplossing past perfect bij de Performance Factory, omdat we in alle woningen met hoge temperatuur-radiatoren werken. In combinatie met de beperkte ruimte die de aansluiting inneemt, is dit voor ons een perfecte warmteoplossing.”

Ook op kostenvlak dacht Ennatuurlijk met Bundle mee. “Het verrekenen van de warmte met de bewoners is niet aan ons uitbesteed”, aldus Berend-Jan. “Dat kunnen wij ook, maar het in eigen beheer afrekenen is voor Bundle financieel aantrekkelijker.” Bewoners hebben straks het beste energieconcept met een goed rendement, dat ook nog eens meetbaar is. Dirk: “We gebruiken namelijk monitoring om het rendement van de stadsverwarming zo hoog mogelijk te laten zijn.”

 

De match!

Dirk noemt de samenwerking met Ennatuurlijk soepel en de expertise deskundig. “Aan het begin van de samenwerking, tijdens het ontwikkeltraject, gaven ze vakkundig advies over het aantal aansluitingen, de capaciteit en de ruimte die daarvoor nodig is. Ze stuurden informatie die wij één op één konden doorsturen naar aannemers, zodat zij een aanbieding konden maken voor de bouwkosten.” De aansluitbijdrage die Ennatuurlijk aan het begin van het project berekende, blijkt ook de definitieve aansluitbijdrage. “Ondanks dat er in het gebouw links en rechts nog van alles is gewijzigd. Daaruit blijkt dat je met een partij werkt die vaker met dit bijltje heeft gehakt.”

 

Zekerheid en service

Dirk merkte die deskundigheid ook aan de coördinatie tussen Ennatuurlijk en de gemeente. De bouwput zit namelijk dicht op een drukke straat, wat veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. “Als opdrachtgever bemoeien we ons daar niet mee, maar ik zag wel veel expertise voorbijkomen in de communicatie met de gemeente.” Berend-Jan prijst op zijn beurt de laagdrempelige lijntjes met Dirk. “Deze klant is hartstikke benaderbaar. Met één belletje konden wij vaak weer vooruit. Dat past bij onze manier van werken.”

De laatste maanden van 2023 staan in het teken van afbouwwerkzaamheden. In januari 2024 wordt het afleverstation geïnstalleerd en wordt de Performance Factory aangesloten op de warmte van Ennatuurlijk. Vanaf mei 2024 nemen de eerste bewoners hun intrek in hun nieuwe woning. 
 

Meer weten?

Steven of een van onze andere collega’s helpen je graag verder.