Tekst

Samen zorgen we ervoor dat iedereen in Nederland snel toegang krijgt tot duurzamere energie. Dat vraagt om een specifieke aanpak. In de rubriek ‘In de praktijk’ staan we daarom stil bij projecten waarin Ennatuurlijk een oplossing had voor een vraagstuk.  

Deze keer staat het vraagstuk van het Zwolle Hanzehuis centraal. Vanaf 2004 levert Ennatuurlijk warmte, koude én warm kraanwater aan het Zwolle Hanzehuis met daarin 252 appartementen en 15 winkels. Bewoners en winkeliers krijgen met Ennatuurlijk de beste zorg, want twintig jaar later is de techniek nog altijd in orde en zijn er nauwelijks storingen. 

Samenvatting

Linker kolom
  • Hoogwaardige warmte- en koudeopslag met goed rendement
  • Geen onvoorziene kosten voor 30 jaar
  • Warmte uit de warmte- en koudeopslag wordt opgewaardeerd met een warmtepomp en een WarmteKrachtKoppeling gecombineerd met gasketels
  • Bron in balans: meldplicht aan Provincie met goed resultaat
  • Twee keer per jaar preventief onderhoud 
  • Samen met VvE om tafel voor verduurzaming bestaand systeem
Rechter kolom

Locatie: Zwolle
Aantal: 252 appartementen en 15 winkels
Oplossing: Warmte- en koudeopslag met warmtepomp en WarmteKrachtKoppeling met gasketels

Tekst

De uitdaging

Het Zwolle Hanzehuis is een complex met 252 appartementen en een commerciële plint van 15 winkels. In 2004 zochten de ontwikkelaars naar een techniek voor warmte en warm kraanwater voor bewoners en winkeliers. Daarnaast wilde winkeliers ook koude ontvangen. “De techniek moest betaalbaar, duurzaam en innovatief zijn”, aldus Nanny Maatkamp. Ze is voorzitter van een van de vijf VvE’s in het Zwolle Hanzehuis. Ze vertegenwoordigt ongeveer 58 adressen in het Zwolle Hanzehuis.  

Media
Tekst

Maatwerkoplossing van Ennatuurlijk

Onze voorganger Essent leverde in 2004 een oplossing voor het Zwolle Hanzehuis. Bij de oprichting van Ennatuurlijk in 2014 namen wij het beheer van hen over. “In het Zwolle Hanzehuis vind je een warmte- en koudeopslag (WKO) opgewaardeerd met een warmtepomp én een WarmteKrachtKoppeling (WKK) gecombineerd met gasketels”, vertelt Assetmanager Justin Valentijn. 

Tekst

“In de WKK wordt aardgas verbrand en deels omgezet in stroom dat het openbare net opgaat. De warmte die vrijkomt wordt ingezet voor ruimteverwarming en warm kraanwater.”

In de zomer pompt het systeem het water uit de koude bron op en geeft het water de koude af aan het gebouw. Vervolgens gaat dat water de warme bron in. In de winter werkt het systeem de andere kant op. Dan wordt warm water opgepompt om warmte af te geven, en wordt het weer naar de koude waterbron geleid. Justin: ”Voor die tijd was de techniek zeer innovatief. De ontwikkelingen van WKO’s, warmtepompen en WKK’s bevonden zich destijds nog in een pioniersfase.”

Zekerheid en service

Naast een goede investering bleek de oplossing een zekerheid voor de toekomst. Na 20 jaar is de techniek nog altijd in uitstekende staat. “We doen twee keer per jaar preventief onderhoud aan de bronnen en rapporteren elk jaar aan de Provincie over de balans van de bron”, aldus Justin. Bij het Zwolle Hanzehuis is dat bijna altijd in orde geweest. Nanny: “Ik vind het een prettig idee dat we geen gas in de woningen hebben. Gelukkig heb ik het nog nooit koud gehad in huis. Sinds kort hebben we ook slimme meters, waardoor ik beter inzicht heb in mijn verbruik.”

De match

Ennatuurlijk heeft korte lijntjes met de verschillende VvE’s in het complex. “Zo wilde een van de winkeliers extra koeling in zijn bakkerij vanwege de warme ovens”, zegt Justin. “Bij vraagstukken denken we natuurlijk graag mee met winkeliers en bewoners.” De komende jaren verkent Ennatuurlijk samen met de VvE’s wat de opties zijn op het vlak van verduurzaming. Justin: “Je zou kunnen denken aan het plaatsen van een luchtwarmtepomp, ter vervanging van de WKK. Dat, en mogelijk andere opties, gaan we later verder onderzoeken.” 

Tekst

“Met medewerkers van Ennatuurlijk is het ontzettend prettig werken. Een vast aanspreekpunt is ideaal. Als we een lekkage hebben, dan komt er bijvoorbeeld direct een monteur om het op te lossen. Door de techniek van Ennatuurlijk wonen we hier heel comfortabel.”

Nanny Maatkamp, voorzitter VvE Smaragd van Zwolle Hanzehuis

Media

Meer weten?

Steven of een van onze andere collega’s helpen je graag verder.