Tekst

Verduurzamen is een kwestie van gewoon beginnen. In Enschede haalt woningcorporatie Ons Huis haar woningbezit wijk na wijk van het gas. De woningcorporatie kiest haar momenten zorgvuldig. “Als we de woningen in een wijk toch al willen renoveren, maken we de woningen gelijk klaar voor de toekomst.” 

Tekst

Wat het beste alternatief voor gas wordt, is afhankelijk van het project

René ten Hove, manager Vastgoed Ons Huis: “De gemeente heeft al een concept-warmtevisie klaarliggen waarin ze aangeeft in welke wijk welke oplossingen de meest logische optie zijn. Dat is soms all electric, soms een warmtenet en soms een hybride oplossing. De conceptwarmtevisie geeft een mooie richting
aan onze portefeuillestrategie. Als een warmtenet de meest logische optie is, zullen we eerst kijken of we daar een goede businesscase voor kunnen maken. Want dat staat voorop: de woonlasten mogen niet omhoog, al wordt dat met de huidige energieprijzen lastig.”

Media
Tekst

Helemaal van het gas af

Van de 5.200 woningen die Ons Huis bezit zijn er al zo’n 1.000 bij de bouw aangesloten op een warmtenet, waaronder de 236 woningen in de jaren 60-wijken Hekselbrink, Bentelobrink en Ypelobrink die op dit moment worden gerenoveerd. “De woningen hadden daar nog wel een gasaansluiting voor koken en warm kraanwater. Bij de renovatie worden de meeste woningen helemaal aardgasvrij. Bewoners krijgen een keramische kookplaat en ze ontvangen warm kraanwater via het warmtenet.”

Tekst

Instemming bewoners doorslaggevend

Om de wijk te renoveren en van het gas te halen moet 70% van de huurders ‘ja’ zeggen. Een intensief traject vertelt René. “We hebben de wijkbewoners betrokken met informatiebrochures, er is een modelwoning in de wijk en er zijn inloopavonden. En we gaan bij de mensen langs. Dat huurders een goed geïsoleerde woning met een nieuwe badkamer, keuken en toilet krijgen, helpt mee. Ennatuurlijk gaat bovendien het warmtenet direct moderniseren: nieuwe leidingen gaan daarbij voor minder warmteverlies zorgen. De bewoners krijgen er dus ook nog duurzamere warmte voor terug.”

Meer over het warmtenet in Enschede

Tekst

Meer lezen? Download ons magazine

Dit artikel is onderdeel van de derde editie van ons magazine Doorpakken. Wil je meer lezen over warmte, de warmtetransitie en lokale energie? 

Download ons magazine

Media
Magazine Doorpakkers