Tekst

Steeds meer vrouwen kiezen voor een technisch beroep en zetten hun kennis en kunde in voor de energietransitie. Ook het aandeel technische vrouwen binnen Ennatuurlijk groeit elk jaar. Ze zijn onmisbaar: hoe diverser het team, hoe beter de oplossing. Wat drijft ze?

Tekst

Tina Dijkhuizen

Projectleider realisatie

“Als kind wilde ik al weten hoe dingen werken. Tijdens mijn studie Technische Natuurkunde merkte ik dat ik die kennis wilde inzetten voor het behoud van de natuur. Bij Ennatuurlijk kan ik echt iets bijdragen. Ik doe hier weliswaar technisch werk, maar ben geen typische engineer. Mijn kracht is dat ik mensen kan samenbrengen. Bij Ennatuurlijk zeggen we ‘durf te dromen, durf te doen’. Ik zou uiteindelijk projectmanager willen zijn voor ontwikkeling van warmte in een gebied. Laten zien hoe je dat succesvol doet, met een divers team van techneuten, waarbij we ieders talenten benutten. Jong en oud, man en vrouw. Hoe diverser, hoe beter je mensen meekrijgt.”

Media
Media
Tekst

Marion de Dooij

Assetmanager

“Ik ben altijd al gefascineerd geweest door hoe dingen werken. Op de TU Delft zat ik in team Solid waaruit de ijzerpoedertechnologie van RIFT is ontstaan. De hele energietransitie trok me omdat ik daar nog veel impact kan maken en omdat de markt enorm in beweging is. Bij Ennatuurlijk ben ik verantwoordelijk voor beheer en onderhoud van onze installaties op zestien locaties. Dat ik een vrouw ben, maakt geen enkel verschil. Jongeren zouden op school betere voorlichting moeten krijgen over de banen die je kunt krijgen met een technische studie. Ik ben zelf bijvoorbeeld helemaal niet handig en dat is ook helemaal niet nodig. Het gaat om motivatie, leergierigheid en doorzettingsvermogen.”

Tekst

Annemarie Kin

Strategisch assetmanager

“Als bedrijfskundige houd ik me sinds 2009 bezig met assetmanagement voor onder meer industriecomplex Chemelot en waterschappen. Ik houd ervan om doelen en beloftes meetbaar en transparant te maken. Bij Ennatuurlijk combineer ik dat met een stukje idealisme: ik wil bijdragen aan de energietransitie. Ennatuurlijk wil de energietransitie versnellen en ik kan dat helpen concreet te maken: wat betekent duurzamer? Wat houdt versnellen in? En wat betekent dat voor onze assets? Daar kunnen we dan beleid op afstemmen. Toen ik vijftien jaar geleden startte, zag ik maar weinig vrouwen in het vak. Bij Ennatuurlijk zie ik al veel diversiteit, we gaan de goede kant op.”

Media
Media
Tekst

Jolien Wilbrink

Projectengineer klant & infra

"Of je man of vrouw bent, is bij Ennatuurlijk niet belangrijk. Ik werk hier omdat de technische richting mij gewoon het beste ligt en omdat ik een concrete bijdra ge wil leveren aan de energietransitie. Bij Ennatuurlijk liggen er voor mij meer dan voldoende uitdagingen. Ik heb Scheikundige Technologie en daarna Sustainable Energy Technology gedaan, en houd me nu bezig met o.a. de engineering van de aanleg van warmteleidingen. Binnen mijn team ben ik de enige vrouw. Waarom? Vrouwen kiezen 
nog steeds eerder een alfastudie, ook als ze gevoel hebben voor bètavakken. Dat is jammer. ‘Met een technische studie word je een probleemoplosser’, zei een van mijn professoren ooit. En aan probleemoplossers is grote behoefte.”

Tekst

Lotte Pleging

Duurzame technologie-ontwikkelaar

“Werken in de techniek gaat niet alleen om dingen maken of heel technisch bezig zijn. Techniek is heel creatief en je kunt er concreet mee bijdragen aan een betere, duurzamere wereld. Dat verlangen om verschil te maken is iets van mijn generatie. En dat is ook de reden dat steeds meer vrouwen in de energietransitie werken. Zelf heb ik gekozen voor een studie duurzame innovatiewetenschappen. Binnen Ennatuurlijk werk ik aan de verduurzaming van onze warmtelevering, omdat ik daarmee de meeste impact kan maken. Er is veel werk te doen. We kunnen het ons niet veroorloven dat de helft van de bevolking niet meedoet. We hebben alle hens aan dek nodig.”

Media
Media
Tekst

Meer lezen? Download ons magazine

Dit artikel is onderdeel van de derde editie van ons magazine Doorpakken. Wil je meer lezen over warmte, de warmtetransitie en lokale energie? 

Vraag ons magazine hier aan