Is uw gemeente klaar voor de toekomst?

De energietransitie is in volle gang. Dat moet ook wel. Het Klimaatakkoord geeft aan dat Nederland in 2050 zo goed als CO2-neutraal moet zijn. Bovendien draaien we de gaskraan in Groningen langzaam dicht en is het verstandig om daardoor niet afhankelijk te worden van andere regio’s in de wereld. Dat bereiken we door collectief van het aardgas af te stappen. Daarvoor moeten overheden, energieleveranciers, maatschappelijke organisaties, bedrijven en inwoners samen stevige stappen zetten.

Energietransitie_Ennatuurlijk.jpg

Rol van duurzame warmte binnen gemeentes

Duurzame warmte biedt kansen. Wist u dat verwarming maar liefst 60 procent van het aardgasverbruik beslaat? Door het inzetten van bijvoorbeeld industriële restwarmte, geothermie of biomassa zetten we collectief en relatief eenvoudig grote stappen richting een aardgasvrije bebouwde omgeving. Vooral voor compacte bestaande woningbouw bestaan er efficiënte manieren om duurzame warmte te leveren die niet duurder is dan aardgas. Bovendien kan een warmtenet in de toekomst steeds verder verduurzaamd worden met bijvoorbeeld een of meer nog duurzamere warmtebronnen in de buurt. En inwoners? Die profiteren van praktische voordelen. Duurzamere warmte is namelijk betaalbaar, comfortabel, veilig, heeft een hoge leveringszekerheid en het systeem neemt veel minder ruimte in beslag in huis dan elk alternatief.

Ennatuurlijk zoekt gemeentes met lef

Is uw gemeente vooruitstrevend? Wilt u vooroplopen in de transitie naar een aardgasvrije gebouwde omgeving? Neem dan contact op met ons. Wij helpen u en uw inwoners graag verder met het in kaart brengen, maar vooral het realiseren van de mogelijkheden in uw gemeente. Graag koppelen wij ook in uw gemeente lokale producenten en ontvangers van duurzame warmte aan elkaar, zoals we dat al deden in Maastricht en Leeuwarden