Tekst

Op de plek van Festi-Village in de historische binnenstad van Maastricht ontwikkelt Olround Maastricht BV een spectaculair uitgaanscentrum met restaurant, bowlingbaan en Prison Island; real life gaming op XXL-niveau. Het complex blijft aangenaam op temperatuur met warmte en koude van Ennatuurlijk.

Tekst

"Dit pand gaat de komende dertig jaar mee, dus dan kan je beter meteen aan de toekomst denken."

Eigenaar Bas van Oldenborgh: “De gemeente stimuleerde ons contact op te nemen met Ennatuurlijk. Ons pand ligt in een ontwikkelingsgebied, waar ook andere nieuwe grote panden al een warmteaansluiting hebben. Collectieve warmte en koude bleek voor ons ook zakelijk interessant: de investering was lager dan bij andere oplossingen in de markt. En die kostenbesparing was in deze tijd heel welkom.” Bij de keuze voor koeling stond Bas even voor een dilemma: “Qua verbruik is de koudeoplossing van Ennatuurlijk iets duurder dan andere systemen. Maar we vonden het overzichtelijk om verwarming en koeling bij één partij te houden."

Media
Bas van Oldenborgh warmtenet Maastricht
Tekst

Flexibel

Bas was aangenaam verrast door de samenwerking tijdens de bouw. “We wilden de technische installatie graag in de historische gewelven plaatsen. Die voldeden aanvankelijk niet aan de eisen van Ennatuurlijk, maar het is in goed overleg toch gelukt. Ook hebben we onze planning een paar keer moeten bijstellen. Maar Ennatuurlijk kon gelukkig flexibel meebewegen.”

 

Energiezuinig

Dat het pand energiezuinig is, is voor Olround belangrijk. “Dit pand gaat de komende dertig jaar mee, dus dan kan je beter meteen aan de toekomst denken. Maar als ondernemer moet je in deze tijd ook pragmatisch blijven. Zo kozen we in ons grillrestaurant wel alvast voor luchtverversing met warmteterugwinning, zodat we de warme kookdampen van het gourmetten aan tafel kunnen hergebruiken. Maar de zonnepanelen op het dak volgen later, als we weer volop kunnen draaien.” 

 

Tekst

Meer lezen? Download ons magazine

Dit artikel is onderdeel van de derde editie van ons magazine Doorpakken. Wil je meer lezen over warmte, de warmtetransitie en lokale energie? 

Download ons magazine

Media
Magazine Doorpakkers